Külföld

2016.12.22. 11:54

A Google teljes némaságot követel a dolgozóitól - pert indítottak ellene

A bírósági kereset szerint a Google "kémprogrammal" figyeli dolgozóit, valamint mindennemű véleményszabadságukban, ami a céget érinti korlátozza őket.

A Google egyik projektmenedzsere beperelte a céget, mondván, hogy az már annyira messzire megy a belső titoktartási politikáját illetően, ami sérti a kaliforniai munkaügyi törvényeket. A felperes neve nem ismert, illetve titoktartást kért (!) , így a dokumentumban a tengerentúlon oly sűrűn használt John Doe névvel illetik- írja a theinformation.com.

Google egy belső “kémprogramot” indított arra, hogy segítsen a munkavállalóknak elcsípni azokat, akik információkat szivárogtatnak ki. Ezzel a kereset szerint leginkább azért van baj, mert így megakadályozza azt, hogy a dolgozók nyíltan beszélgethessenek, vagy akár véleményt nyilvánítsanak a munkahelyi körülményekről, bérezésről, illetve a vállalaton belüli jogsértésekről.

A bírósági anyagban Doe így fogalmaz:

A StopLeaks programot egy belső weboldalon keresztül irányítják, ami tartalmazza azt a Chrome kiegészítést, mely megkönnyíti a kiszivárogtatás jelentését, amire a Google egyébként is kötelezi a dolgozóit, és ennek megsértése a munkahely elvesztését eredményezheti.

A pernek komoly pénzügyi tétje is van, hiszen a legrosszabb esetben akár 3,8 milliárd dolláros büntetésbe is beleszaladhat a cég, ami 14 600 dollár dolgozónként, ám ez nem valószínű, mert a felperesnek nehéz lesz minden állítását igazolnia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!