Külföld

2016.03.16. 10:16

Merényletek Párizsban - Elfogták a két szökésben lévő fegyverest Brüsszelben

Elfogták szerdán a belga hatóságok azt a két szökésben lévő férfit, akik kedden délután nyitottak tüzet rendőrökre egy házkutatás során Brüsszelben.

A rendőrökre tüzet nyitó férfiak egy harmadik társát a helyszínen agyonlőtték a rendőrök, a két szökevénynek a háztetőn át sikerült elmenekülnie. Egész éjjel kutattak utánuk a rendőrök. A VTM flamand nyelvű belga közszolgálati televízió információi szerint szerda reggel hatkor a belga főváros déli, Forest nevű kerületében sikerült őket elfogni, ahol a lövöldözés is történt.

Marc-Jean Ghyssels, a kerület polgármestere szerint a terület teljesen felszabadult, biztonságos, a műveleteket a hatóságok befejezték.

Jan Jambon belügyminiszter az RTBF francia nyelvű belga közszolgálati televízió riporterének kérdésére elmondta, hogy a rendőrség nem becsülte alá a művelet veszélyességét, amikor golyóálló mellény viselése nélkül érkeztek a házkutatásra. Ha a műveletet veszélyesnek minősítik, akkor azt a különleges egységek végzik. A rutinellenőrzésnek induló akció során a rendvédelem emberei nem számítottak arra, hogy zárt ajtó mögül, terroristák gépkarabéllyal nyitnak tüzet. Tízből egy esetben, ha ilyen előfordul - mondta a miniszter.

A műveletet végrehajtó rendőrök közül négyen is könnyebben megsebesültek kedden délután. Kettő már aznap este elhagyhatta a kórházat. Másik kettőt az éjszaka megfigyelés alatt tartották, elsősorban az elszenvedett sokk, nem pedig a bevetés során szerzett sérülések súlyossága miatt. Szerda reggel ők is elhagyhatták a kórházat.

Koen Geens igazságügyi miniszter kedd éjjel sajtótájékoztatón megerősítette, hogy a házkutatást a francia rendőrséggel együttműködve tartották a helyi szervek. Elmondta: a francia-belga közös nyomozócsoport tagjaként egy francia rendőr is könnyebb sérüléseket szenvedett.

Belga és francia nyomozók a tavaly novemberi párizsi merényletekkel összefüggésben tartottak házkutatást kedd délután, amikor ismeretlenek gépfegyverrel tüzet nyitottak rájuk.

A belga szövetségi ügyészség kedd esti tájékoztatása szerint az egyik gyanúsítottat ezt követően agyonlőtték, azonosítani azonban még nem tudták. A hatóságok hivatalos tájékoztatást nem adtak sem a lelőtt, sem a letartóztatottak személyazonosságáról, ám a La Derniére Heure című napilap szerdai értesülései szerint egy testvérpárról lehet szó, a már korábban is körözött Khalid és Ibrahim El Bakraouiról. A testvérek egyikét terrorszervezetben való részvétellel gyanúsítják. Ibrahimot 2010 októberében már elítélték, amiért egy rablás közben rálőtt a rendőrökre.

Kedden olyan információk is napvilágot láttak, amelyek szerint a rendőrök a párizsi terrorcselekmények feltételezett főszervezőjét, Salah Abdeslamot keresték, ezt azonban cáfolták a hatóságok.

A párizsi merényletek elkövetői közül többen is Brüsszelben éltek korábban. A szökésben lévő Abdeslam ellen Belgium a novemberi támadást követő napokban nemzetközi elfogatóparancsot adott ki, de azt sem tudni biztosan, hogy még Európában van-e.

A francia fővárosban hét helyszínen elkövetett novemberi merényletsorozatnak százharminc halálos áldozata volt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!