Külföld

2016.02.15. 16:21

A Vatikán visszautasítja, hogy II. János Pálnak szerelmi viszonya lett volna egy házas nővel

II. János Pál a nyilvánosság elől idáig elzárt levelezésére bukkant a BBC stábja, a levelek egy évtizedeken át tartó szoros és bizalmas viszonyról tanúskodnak a 2014-ben szentté avatott pápa és egy filozófusnő között.

A levelek alapján azt gyanítják, hogy a férjezett asszony szerelmes volt Karol Wojtyłába, arra azonban semmi nem utal, hogy a pápa megszegte volna a cölibátust.

 

Több száz levél és fénykép maradt fent arról a kapcsolatról, amely évtizedeken át állt fenn a bíboros, illetve hamarosan pápává választott Wojtyła és az Amerikában élő férjes asszony között. Ezek az elmúlt években a Lengyel Nemzeti Könyvtár archívumában pihentek, és nem voltak kutathatók, most azonban a BBC munkatársai betekintést kaptak a kapcsolat dokumentumaiba.

A BBC One hétfő este adja adásba A pápa titkos levelei címen azt a dokumentumfilmet, mely II. János Pál nőkhöz fűződő kapcsolatáról szól. Legnagyobb szenzációként az Anna-Teresa Tymienieckával folytatott meghitt hangvételű levelezést tálalják: a lengyel arisztokrata családból származó, 2014-es haláláig Amerikában élő filozófusnővel az akkor krakkói bíborosként szolgáló Wojtyła 1973-ban találkozott először, Wojtyła egyik filozófiai művének angol nyelvű kiadásán dolgoztak együtt. Az együttműködésből egy négy éven keresztüli nagyon intenzív levelezés bontakozott ki, mely egyre személyesebb hangvételű lett.

Találkozásaik során több száz órát töltöttek együtt, időnként Wojtyła személyi titkárának társaságában, máskor négyszemközt. Az asszony többször elkísérte a bíborost vidéki túráira és síeléseire, és még egy csoportos kempingezésre is. Egy amerikai útján a nő meghívta a házába is, hogy bemutathassa a családjának. A fenomenológiával foglalkozó filozófusnő az akadémiai életben segített előmozdítani Wojtyła nemzetközi ismertségét, ezt közvetve egy kicsit hozzájárulhatott ahhoz is, hogy 1978-ban őt választották pápává.

 

Az esemény után írok, a közöttünk lévő kapcsolatnak tehát ezután is folytatódnia kell. Ígérem, utazásomnak ebben az új szakaszában is mindenre emlékezni fogok – írta  II. János Pál a pápaválasztást követően Anna-Teresa Tymienieckának.

Arról a nyilván mindenkit leginkább érdeklő kérdésről, hogy milyen jellegű volt ez a kapcsolat, a BBC filmje – az előzetes sajtóhírek szerint – nem mond igazán konkrétumot. A Wojtyła által írt levelekben semmi nem utal arra, hogy a baráti érzelmeken túlmenően kölcsönös szerelem is kialakult volna a két ember között, a cölibátus megszegéséről végképp nincsen szó.

Amikor megismerkedtek, mindketten már az ötvenes éveikben jártak, de az asszony fiatalos és vonzó volt, aki a barátai szerint szerelmet érezhetett a majdani pápa iránt. „Nem hiszem, hogy [a pápa] értené, hogy [az asszony] mivel küzd a jelenlétében. Mint a vasrészecskét vonzó mágnes. Nincs tisztában vele” – mondta egy harvardi professzor, a nő egyik közeli ismerőse.

A kapcsolatot már csak azért sem lehet teljesen rekonstruálni, mert a BBC szerkesztői is csak a pápa által írt leveleket látták, az asszonytól kapottakat nem. Így is sejthető azonban, hogy Wojtyła legalább részben tisztában volt ezekkel az érzésekkel, és küszködött velük: „Kedves Teresám, mindhárom leveledet megkaptam. Az elszakadásról írsz, de nem találok választ ezekre a szavakra”

– írta Wojtyła egyik levelében. Később úgy érezte, megtalálta a módját, hogy határozza meg a kapcsolatot a keresztény barátság fogalmai szerint úgy, hogy az számára is elfogadható legyen.

Már múlt évben is választ kerestem ezekre a szavakra: „hozzád tartozom”, és végül, mielőtt elhagyom Lengyelországot, találtam egy formát - egy skapulárét.

Az elküldött skapuláré egy megszentelt érme Szűz Mária képével; hasonló ahhoz, amit a pápa is viselt fiatalkora óta, és a hit szerint Mária kegyelmével óv a bűnbeeséstől.

 

A 2014-ben meghalt Anna-Teresa Tymieniecka nyilvánosan mindig tagadta, hogy szerelmi viszonya lett volna Wojtyłával, és a jelek szerint ezt a BBC dokumentumfilmje sem fogja cáfolni. Vatikáni források szerint a filmben bemutatott leveleknek „nagyobb a füstje, mint a lángja”, kettejük között a szoros emberi kapcsolaton túl ugyanúgy nem volt semmi meg nem engedett, ahogy a II. János Pálnak egy másik asszonnyal folytatott való kapcsolatában sem.

Wanda Poltawska pszichiáterrel a pápának hasonlóan kiterjedt levelezése volt, az összesen 570 oldalnyi terjedelmű levelek már 2009-ben nyilvánosságra kerültek. Ezeknek a tartalma és az értelmezésük akkor nagy vitákat váltott ki, annyira, hogy állítólag a pápa boldoggá avatása is csúszott a kapcsolódó vatikáni vizsgálatok miatt. Végül ugyanúgy azt állapították meg, mint most: mély lelki kapcson kívül nem alakult ki II. János Pál és az asszony között semmi olyasmi, ami a katolikus egyházi felfogás szerint bűnös lenne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!