Külföld

2015.12.15. 15:40

Terrorizmus - Merényletek Párizsban - Kihallgatások a januári és a novemberi merényletekkel kapcsolatban Franciaországban

Előállítottak kedden egy 29 éves férfit a párizsi régióban a november 13-i 130 áldozatot követelő merényletekkel kapcsolatban, két embert pedig az észak-franciaországi Lille-ben kihallgattak a januári 17 áldozatot szedő merényletsorozattal összefüggésben - közölték rendőrségi források.

Lille-ben az 52 éves, szélsőjobboldali nézeteiről ismert Claude Hermant-t és feleségét hallgatta ki az ügyészség. A férfi január 23-a óta előzetes letartóztatásban van törvénytelen fegyverkereskedelem gyanúja miatt. Azzal gyanúsítják, hogy az a támadó, aki egy párizsi kóserboltban január 9-én túszokat ejtett, tőle és feleségétől vásárolta a fegyvereit. Az viszont nem ismeretes, hogy Hermant tudta-e, hogy kinek adta el az öt háborús fegyvert, mert a rendőrség szerint közvetítők is részt vettek a tranzakcióban.

A január 7. és 9. között a Charlie Hebdo szatirikus hetilap szerkesztősége, majd Montrouge-ban egy rendőr és a párizsi kóserbolt ellen elkövetett támadásokban 17-en vesztették életüket és 21-en sebesültek meg. A kommandósok a merényletek mindhárom elkövetőjét megölték.

A novemberben párhuzamosan hét helyszínen elkövetett dzsihadista terrortámadással kapcsolatban Villiers-sur-Marne nevű településen állítottak elő egy férfit. A párizsi ügyészség egyik szóvivője megerősítette a kedd reggeli őrizetbe vétel tényét, de a férfi esetleges szerepéről nem beszélt.

Franciaországban eddig két férfit helyeztek vád alá, amiért szállást biztosítottak a belga-marokkói Abdelhamid Abaaoud-nak, a támadások feltételezett fő szervezőjének és egyik elkövetőjének a Párizstól északra található Saint-Denis-ben, ahol a francia rendőrség egy rajtaütésben végzett vele. A két gyanúsítottat azzal viszont nem vádolták meg, hogy részt vettek a támadássorozat előkészítésében. Belgiumban nyolc ember gyanúsítottak meg azzal, hogy közvetlenül részt vett a merényletek előkészítésében, és Törökországban is letartóztattak egy belga állampolgárt. Ők valamennyien őrizetbe vannak.

A francia nyomozást hat terrorelhárítási vizsgálóbíró vezeti, amire még soha nem volt példa Franciaországban. A kilenc öngyilkos vagy megölt elkövető közül eddig hatot tudtak azonosítani, közülük öten francia állampolgárok voltak, a hatodik Abdelhamid Abaaoud. A Stade de France nemzeti stadionnál végrehajtott támadás két kamikazéjáról annyit lehet tudni, hogy hamis szír útlevelekkel a migránsok közé vegyülve szivárogtak be Európába. Ezenkívül a párizsi kávéházak teraszán öldöklő kommandóból sem tudtak még egy embert azonosítani.

November 13-án a Stade de France nemzeti stadionnál három öngyilkos merénylő felrobbantotta magát, s eközben megölt egy embert, majd Párizs belvárosában egy másik háromtagú terrorkommandó lépett akcióba. A X. és XI. kerületben a belga-marokkói Abdelhamid Abaaoud vezetésével öt kávéház, bár és étterem teraszán összesen 39 embert öltek meg. A terrortámadások végén a kommandó egyik tagja, Brahim Abdeslam egy hatodik helyen, a Comptoir Voltaire nevű kávézóban felrobbantotta magát, de önmagán kívül nem ölt meg senkit. Eközben egy harmadik kommandó behatolt a Bataclan nevű koncertterembe, ahol három dzsihadista kilencven embert ölt meg.

A 26 éves francia Salah Abdeslamot, akiről azt gyanítják, hogy a logisztikai felelőse volt a támadásoknak, még mindig keresi a rendőrség.

Bernard Cazeneuve belügyminiszter kedden egy konferencián elmondta: a november 13-i merényleteket követően kihirdetett rendkívüli állapot keretében a hatóságok közel 2700 helyen tartottak házkutatást, 334 embert állítottak elő, közülük 287-et vettek őrizetbe, 360 embert pedig házi őrizetbe helyeztek. A házkutatások során 431 fegyvert foglaltak le, közülük 41 háborús fegyver.

A házkutatások nem állnak közvetlen kapcsolatban azzal a nyomozással, amely a 130 halálos áldozattal és több mint 350 sebesülttel járó november 13-i merénysorozat miatt indult, hanem elsősorban megelőző jellegűek további terrorcselekmények megakadályozására, és elsősorban radikális iszlamisták ellen irányulnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!