Külföld

2015.07.16. 14:34

Munkácsi lövöldözés – A Jobboldali Szektor hat bujkáló fegyverese után kutatnak Munkács környékén

Kárpátalján továbbra is keresik a Jobboldali Szektor (PSZ) hat fegyveresét, akik a múlt hét végi munkácsi lövöldözés után menekültek be a város környéki erdőkbe – közölte Hrihorij Osztafijcsuk, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) nyomozati osztályának vezetője csütörtöki kijevi sajtótájékoztatóján.

Varga Béla

Osztafijcsuk elmondta, hogy a munkácsi konfliktus kirobbanását több körülmény idézte elő, ezeket közösen vizsgálják a helyszínen az SZBU, a főügyészség és a rendőrség nyomozói. Az ügyészség az eset kapcsán fegyveres csoport létrehozása, terrorizmus és törvénytelen fegyvertartás ügyében indított eljárást – idézte a főnyomozót az 5. Kanal kijevi tévécsatorna.

Osztafijcsuk azt is közölte, hogy a munkácsi konfliktus valamennyi szereplőjénél házkutatásokat tartottak. A főügyészség hétfői nyilatkozata szerint Munkácson és Ungváron 40 lakást kutattak át, míg az SZBU Kárpátalja megyei főosztályáról szerdán azt jelentették, hogy a PSZ ungvári irodájának átvizsgálása során jelentős mennyiségű fegyvert, köztük gépkarabélyt, tölténytárakat, mesterlövészpuskát, célzó- és éjjellátó berendezéseket, kézigránátokat és különböző kaliberű fegyverekhez való lőszereket foglaltak le. Az SZBU főnyomozója szerint a PSZ hétfőn Munkács környékén elfogott két fegyverese maga vette fel a kapcsolatot a biztonsági szolgálattal, és önként adta meg magát. „További hat ember még a Munkácsi járás területén bujkál, egy 40 négyzetkilométer kiterjedésű erdőben" – mondta Osztafijcsuk. A Zakarpattya.net.ua kárpátaljai hírportál csütörtöki híre szerint a Munkácstól északra fekvő hegyvidéki falvak lakói arról számoltak be, hogy a hatóságok a korábbinál nagyobb területre terjesztették ki a menekülő fegyveresek keresését. Azt mondták, hogy a rendőrség és a nemzeti gárda különleges egységei folyton változtatják állomáshelyüket, más-más helyeken állítanak fel ellenőrző pontokat az utakon. Nem hivatalos rendőrségi forrásból a híroldal úgy értesült, hogy a PSZ fegyveresei több csoportra oszlottak, és különböző irányokban menekülnek a hegyek között.

Olekszandr Szacsko, a PSZ kárpátaljai szervezetének vezetője arról tájékoztatta a sajtót, hogy egy fegyveresük vesztette életét a szombati munkácsi tűzharcban, két emberüknek pedig nyoma veszett, de szerinte ők nem vettek részt az összetűzésben. A hét végi, három halálos áldozatot követelő fegyveres összetűzésben, amely a Jobboldali Szektor (PSZ) szélsőséges szervezet emberei és Mihajlo Lanyo ellenzéki parlamenti képviselő testőrsége között – vélhetően a csempészpiac újrafelosztása körüli ellentétek miatt – robbant ki Munkácson, különböző jelentések szerint a PSZ 12-17 tagja vett részt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!