Külföld

2015.04.02. 09:31

Franciaországi légikatasztrófa - A német belügyminiszter szigorítaná a schengeni övezeten belüli repülőjáratok utasainak nyilvántartását

A német belügyminiszter szigorítaná a schengeni övezeten belüli repülőjáratok utasainak nyilvántartását az előző héten Franciaországban történt légikatasztrófából okulva - írta csütörtökön egy német napilap.

Bálint Marcell

"Tudnunk kell, hogy ténylegesen ki tartózkodik a fedélzeten" a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezetben közlekedő utasszállító repülőgépeken - mondta Thomas de Maiziere a Bildnek. A német lap beszámolója szerint a tárcánál vizsgálják, miként lehetne bevezetni azt a szabályt, hogy az EU-n belüli schengeni övezetben közlekedő járatok utasainak igazolniuk kell személyazonosságukat.

"Amennyiben egy utas átadja a jegyét másnak, csak az első utas nevét rögzítik, ami óriási biztonsági probléma, és alaposan mérlegelni kell, hogy maradhat-e ez így a jövőben" - mondta a miniszter.

A német külügyminisztérium szerdán pontosított adatai szerint nem 75, hanem 72 német állampolgár volt a Germanwings légitársaság Airbus A320-as repülőgépén, amely a fedélzeten 150 emberrel zuhant le március 24-én Franciaország déli részén, az Alpokban.

A vizsgálatok eddigi megállapításai szerint a másodpilóta bezárkózott a pilótafülkébe, és valószínűleg szándékosan kormányozta a gépet hegyoldalnak.

A Bild szerint német és francia szakértők elemzik a pilótafülke ajtajának bezárására vonatkozó előírásokat, amelyeket az 1980-as években történt repülőgép-eltérítések és még inkább a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrorcselekmények után vezettek be. A munkacsoport vizsgálja, szükséges-e kiiktatni az ajtót teljes mértékben lezáró mechanizmust. Így vészhelyzetben könnyebben be lehetne jutni a fülkébe.

Arról számos meg nem erősített értesülés jelent meg, hogy a másodpilóta milyen egészségi állapotban volt a katasztrófa előtti időszakban. A Bild csütörtökön orvosi dokumentumok tanulmányozása alapján tett hatósági megállapításokra hivatkozva azt írta, hogy Andreas Lubitz a saját állítása szerint 2014 végén egy autóbaleset részese volt és a kinyíló légzsák megsebesítette. Azóta pszichés és látási panaszai voltak.

A lezuhant gép másodpilótája számos orvosi vizsgálaton esett át a balesetet megelőző időszakban, és kezelőinek egyebek között azt mondta, hogy gyakran elsötétül körülötte a világ. Elmondta azt is, hogy mi a foglalkozása, egyes esetekben pedig munkaadóját is megnevezte, de azt elhallgatta, hogy panaszai ellenére dolgozik. Azt mondta, hogy betegállományban van és szeretne újra munkába állni - írta a Bild.

A lap szerint a dokumentumokban az is szerepel, hogy Lubitz az általa közölt adatok alapján depresszió, szorongásos zavar és pánikroham elleni gyógyszereket szedett. Egyelőre nem tudni, hogy rendszeresen szedte-e a gyógyszereket - áll a német lap beszámolójában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!