Külföld

2012.04.26. 18:02

Mégis megszülethet a holland költségvetés

Hollandiában csütörtökön elérhető közelségbe került a jövő évi költségvetés: a koalíciót eddig kívülről támogató PVV megvonta ugyan támogatását a kormánytól, de helyére "bejelentkezett" három másik párt - jelentette a holland média.

MTI

A liberális-keresztény jobbközép koalícióval szerda óta három kisebb párt, a baloldali liberális D66, a Baloldali Zöldek és a Keresztény Unió (CU) vezetői tárgyaltak. A Volkskrant honlapja szerint megállapodtak, hogy jövőre a költségvetési hiányt a bruttó hazai termék (GDP) három százaléka alá szorítják. A pártok vezetői csütörtökön délután frakcióikkal egyeztettek, hogy megszerezzék a képviselők beleegyezését. Mint az NRC Handelsblad napilap internetes kiadványa jelentette, az érintett frakciók végül szintén felsorakoztak vezetőik mögött.

A megállapodás lényegi eleme, hogy közel 14 milliárd euróval (mintegy 4000 milliárd forint) kurtítják a költségvetést, de - és ez volt az ellenzéki pártok feltétele - oly módon, hogy az a legkevésbé se fékezhesse a gazdaság növekedését. A részletek még nem ismertek, de az várható, hogy áfa-emelés lesz, továbbá 65-ről 66 évre emelik a nyugdíjkorhatárt, és nem számíthatnak béremelésre a rendvédelmi dolgozók és a pedagógusok.

Hollandiának a hónap végéig kell benyújtania Brüsszelnek a 2013-as költségvetést, demonstrálva, hogy nem lépi túl a költségvetési hiány megengedett GDP-arányos 3 százalékát. A hágai parlament a várakozások szerint még csütörtökön este megkezdi a vitát a költségvetésről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!