Külföld

2012.02.18. 08:31

Poltikai joint - Füves cigit szívtak politikusok és aktivisták a lengyel parlament előtt

Füves cigit szívtak a marihuána legalizálásért küzdő politikusok és aktivisták a lengyel parlament előtt pénteken; a megmozduláson többek között Janusz Palikot, a baloldali liberális Palikot Mozgalom vezetője és az Új Jobboldal Kongresszusát képviselő Janusz Korwin-Mikke is részt vett.

MTI


A sűrű hóesésben az összejövetelt szervező Szabad Kender (Wolne Konopie) egyesület tagjaival, több politikussal, művésszel és aktivistával a "Termeszd", "Szívjad", "Legalizáld" jelszavakat skandálva tüntetett az utcán.
   
A fővárosi rendőrség szóvivője a TVN24 hírtévének elmondta, hogy három személyt kábítószer-birtoklás miatt állítottak elő még a tüntetés előtt. Több mint száz, kis méretű, "szárított növényt" tartalmazó csomagot találtak náluk, amelyek tartalmát jelenleg laboratóriumban vizsgálják.
   
Az aktivisták képmutatásnak nevezik azt, hogy a legnagyobb vodkagyártó országban akár hároméves börtönbüntetésre ítélhetik a könnyű drogok használóit.
   
A Palikot Mozgalom pénteken konferenciát is szervezett a szejmben (a lengyel parlament alsóháza) a gyógyterápiákban használható drogok legalizálásáról, maelyen Mateusz Klinowski jogász, a lengyel drogpolitikai hálózat tagja hangsúlyozta, hogy több európai országban elismerték és törvényesítették a marihuána gyógyhatását. Az aktuális törvényt idejétmúltnak és tévesnek ítélte.
   
Lengyelországban a hatályos törvények szerint az ügyészség vagy a bíróság elállhat a büntetőeljárástól kis mennyiségű kábítószer saját felhasználása esetén, ha úgy ítélik meg, hogy a tettnek nincs jelentős társadalmi hatása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!