Külföld

2012.02.20. 11:53

Elhunyt John Fairfax, aki először evezte át az óceánt

Életének 75. évében elhunyt John Fairfax amerikai sportember, aki a világon először evezte át az Atlanti-óceánt - közölte a hét végén az elhunyt felesége.

MTI

Az önmagát "profi kalandorként" aposztrofáló Fairfaxot szívinfarktus következtében érte a halál Las Vegas-i otthonában még február 8-án.
   
Fairfaxra 1969-ben figyelt fel a világ, amikor egymagában átevezte az Atlanti-óceánt. Megküzdött cápákkal, viharokkal, legyőzte saját kimerültségét, végül hat hónap és 8046 kilométer után megérkezett a Kanári-szigetekről Floridába.
   
Három évvel később, 1972-ben ő és barátnője átkeltek a Csendes-óceánon. Itt is meggyűlt a bajuk a cápákkal, túléltek egy ciklont is, mígnem elsőként leevezték a 12 875 kilométeres távot San Franciscóból Ausztráliába.
   
Fairfax később két könyvet írt óceánátkeléseiről, mindkettő a hetvenes években jelent meg.
   
"Hihetetlenül erős, bátor ember volt, és megingathatatlanul hitt mindenben, amit csinált. A természetre úgy gondolt, mint értékes kihívásra, egyben imádta is" - mondta özvegye, Tiffany Fairfax.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!