Külföld

2011.12.01. 19:38

Az AI letartóztattatná Bush-t

Az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet három afrikai országot arra szólított fel, hogy "kínzás" vádjával tartóztassák le George W. Bush volt amerikai elnököt.

MTI

Bush egy egészségügyi programokat népszerűsítő körút keretében december 1. és 5. között tesz látogatást Zambiában, Tanzániában és Etiópiában.

A jogvédő szervezet szerint elegendő bizonyíték van arra, hogy a terrorizmus elleni harc jogcímén Bush felhatalmazást adott kínzási módszerek alkalmazására, köztük a hírhedté vált, vízbe fulladáshoz hasonló hatást keltő  - waterboarding - technikára. 

Martin Pollard, az AI jogtanácsosa leszögezte: minden olyan országnak, ahol Bush megfordul, kötelessége, hogy a volt elnököt az igazságszolgáltatás kezére juttassa a kínzásokban való szerepe miatt. Most ezen a három afrikai országon van a sor, hogy kihasználja az alkalmat, és  őrizetbe vegye Busht, és vessen véget eddigi büntetlenségének.

A nemzetközi jog szerint - érvel az AI - a kínzások felelőseit semmilyen mentesség nem illeti meg.

Októberben, mielőtt Bush Kanadába látogatott, a londoni székhelyű szervezet Ottawát kérte Bush őrizetbe vételére. A kanadai kormány azonban elutasította a kezdeményezést és az AI-t morális csődtömegnek, degeneráltnak és túlpolitizáltnak nevezte.

Februárban viszont Bush kénytelen volt lemondani svájci látogatását. Az AI akkor szintén azt követelte a svájci szövetségi ügyészségtől, hogy indítson nyomozást Bush ellen, és vegye őrizetbe kínzás miatt. A berni igazságügyi minisztérium egyébként azon a véleményen volt, hogy bár már nem elnök, ám ennek ellenére Bush továbbra is mentességet élvez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!