Külföld

2011.11.20. 07:05

Összecsapások tüntetők és rendőrök között Kairóban

Összecsapások robbantak ki szombat este tüntetők és rendőrök között Kairóban, illetve két másik egyiptomi nagyvárosban, az összetűzésekben két ember meghalt és több százan megsérültek.

MTI

Egy ember meghalt, és 676-an megsérültek a kairói Tahrír téri tüntetésen. A helyszínre vezényelt rohamrendőrök könnygázzal és gumilövedékekkel próbálták szétoszlatni a téren tüntető több ezres tömeget, és felszámolni a tiltakozók sátortáborát, de a demonstrálók ellenük fordultak, kövekkel dobálták meg őket, és felgyújtottak három páncélozott rendőrautót.
   
A rendőröknek rövid időre sikerült kiszorítaniuk a tüntetőket a térről, de miután beesteledett, ismét több ezren özönlötték el e teret, s gumiabroncsokat gyújtottak fel. Helyszíni jelentések szerint a rendőrök visszavonultak a környékbeli utcákba, s hagyták, hogy a tüntetők újra birtokba vegyék a teret, majd éjfél előtt újra a térre indultak, s ismét könnygázt vetettek be ellenük, a tüntetők pedig kőzáporral fogadták őket.
   
A belügyminisztérium közlése szerint a 676 sérült közül negyven rendőr. A halálos áldozat egy 23 éves férfi, akit mellkasán talált el egy gumilövedék. A rendőrök 18 tüntetőt vettek őrizetbe.
   
Helyszíni beszámolók szerint a választások előtt kilenc nappal történt erőszakcselekmények a februári Tahrír téri eseményekre emlékeztetnek, amelyek a Mubarak-rendszer bukásához vezettek. A tüntetők a reformok lassúságát kifogásolják, és az ellen is tiltakoznak, hogy az országot irányító tábornokok meg akarják őrizni hatalmukat a jövőbeni polgári kormányzat felett.   
   
Szombat este tüntetések robbantak ki más egyiptomi városokban, így Alexandriában és Szuezben is. Alexandriában mintegy 800 ember gyűlt össze a biztonsági szolgálat igazgatóságánál, s azt kiabálta, hogy a belügyi hivatalnokok "orgyilkosok". Szemtanúk szerint lövések dördültek el a tüntetés színhelyén. Az egészségügyi minisztérium egyik helyi illetékese közölte, hogy egy ember meghalt és egy megsérült az alexandriai tüntetésen - gumilövedékek találták el mindkettejüket.
   
Szuezben mintegy ezer ember tüntetett egy rendőrőrsnél. Kövekkel dobálták meg az épületet, és be akarta hatolni oda. A rendőrség könnygázzal és levegőbe leadott lövésekkel fékezte meg a tömeget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!