Külföld

2011.09.21. 05:18

Obama enyhítené a török-izraeli konfliktust

A szíriai kormánnyal szembeni további nyomásgyakorlás szükségességéről beszélt Barack Obama amerikai elnök Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnökkel tartott találkozóján, akit arra biztatott, hogy javítsa a rövid idő alatt megromlott török-izraeli kapcsolatokat.

MTI

Obama és Erdogan egyaránt az ENSZ-közgyűlés ülésszakára érkezett New Yorkba, ahol helyi idő szerint kedden hosszas megbeszélést folytattak. Obama egyik tanácsadója elmondta, a felek arról tárgyaltak, hogy további nyomást kell gyakorolni Bassár el-Aszad szíriai elnöknek a (fél éve tartó demokráciakövetelő tüntetéseket elfojtó) kormányára.

Erdogan, akinek kormányzása alatt Törökország regionális hatalommá emelkedett, nem rejti véka alá a szomszédos Szíria elnökével szembeni bírálatait. Erdogan múlt heti líbiai látogatásán - Moammer el-Kadhafi vezető megbuktatására utalva - úgy fogalmazott, a líbiaiak bebizonyították, nincs olyan rendszer, amely szembemehetne a nép akaratával. "Ezt kell felfogniuk azoknak, akik elnyomják a népet Szíriában" - tette hozzá.

Obama egyúttal arra biztatta Erdogant, hogy javítsa Ankara Izraelhez fűződő viszonyát. A két ország egyaránt az Egyesült Államok szövetségese, sőt korábban egymás regionális szövetségesei is voltak. Viszonyuk azonban gyorsan megromlott, miután izraeli kommandósok tavaly megöltek több török palesztinbarát aktivistát, akik az izraeli tengeri zárlat alá vont Gázai övezetbe tartottak egy segélyflottillával.

Az ügy nagy nemzetközi figyelmet kapott, rávilágított Izrael növekvő elszigetelődésére és az Egyesült Államok közel-keleti befolyásának új korlátaira. A washingtoni Fehér Ház egyik tisztségviselője szerint Obama Benjámin Netanjahut is az izraeli-török viszony javítására fogja bátorítani az izraeli miniszterelnökkel szerdán tartandó találkozóján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!