Külföld

2011.09.13. 09:08

Abdel-Dzsalíl saría alapú jogállamot ígér a líbiaiaknak

A líbiai felkelők vezetője olyan jogállam felépítését ígérte a népnek, amelyben a törvénykezés alapját a saría (iszlám jogfelfogás) fogja képezni.

MTI

Tripoliban mondott első nyilvános beszédében Musztafa Abdel-Dzsalíl, az Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) elnöke leszögezte: "Nem fogadunk el semmiféle szélsőséges ideológiát, legyen az akár jobb-, akár baloldali. Muzulmánok vagyunk, a mérsékelt iszlám követői, s erről az útról nem fogunk letérni."

Az ÁNT céljának nevezte olyan szociális jogállam létrehozását, amelynek legfontosabb forrását az iszlám jogfelfogás, a saría képezi. Abdel-Dzsalíl, akinek hétfő esti beszédét több ezres tömeg hallgatta a fővárosi Mártírok terén, elítélte a gyűlöletet és az irigységet. Egyúttal óva intette hallgatóságát az önbíráskodástól, figyelmeztetve az embereket, hogy az a forradalom bukásához vezethetne.

Az ÁNT vezetője beszédében köszönetet mondott a NATO-nak, az Egyesült Államoknak, továbbá számos európai és arab országnak azért a támogatásért, amelyet a polgárháború idején nyújtottak a líbiai felkelőknek. Egyúttal kilátásba helyezte, hogy az "új Líbia" kiemelt figyelmet fog fordítani a nőkre és a fiatalokra. Mint hozzátette, néhány minisztérium és nagykövetség élére nőket fognak kinevezni.

Az ígéret alkalmasint reagálás volt az ENSZ részéről elhangzott felhívásra. Morten Wetland, Norvégia ENSZ-nagykövete az új líbiai alkotmány tervezetéről szólva kijelentette: "Tudjuk, hogy ez csak ideiglenes, előzetes dokumentum. Mindazonáltal hiányoljuk, hogy nem veszi tekintetbe a mai kor igényeit, például azt, hogy a politika nem csak a férfiakra tartozik."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!