Külföld

2011.08.30. 09:06

Gyerekekre is lőnek

Hét emberrel végeztek a szíriai biztonsági erők kedden, a muszlim böjti hónapot (ramadánt) lezáró háromnapos ünnep első napján - mondták el helyi aktivisták.

MTI

A biztonsági erők Deraa tartományban, Homszban és Damaszkuszban nyitottak tüzet rezsimellenes tüntetőkre az íd al-fitr első napját ünneplő reggeli ima után. A deraai al-Harrarában a hatalmas tüntetés után négy halott - köztük egy 13 éves fiú - maradt, míg a szintén deraai Inhílben kettő.

A muszlimok az íd al-fitr első napján általában ellátogatnak a temetőkbe, s a halottakért imádkoznak, míg a gyerekek új ruhát, cipőt vagy játékokat kapnak. Így kedden többen emlékeztek meg az öt hónapja tartó rezsimellenes tüntetések áldozatairól. Daelben a gyerekek a hagyományos ünnepi öltözetre halotti leplet húztak, és úgy vonultak a tízezres tömeg élén a helyi mecsetbe.

Egy szíriai aktivistahálózat szerint a helyiek a mártírokkal és családjaikkal sorsközösséget vállalva kevésbé fényűzően ünneplik az íd al-fitrt. "Nem lehet vigasság akkor, amikor a mártírok vére még ki sem hűlt" - írta közleményében a szervezet.

A kormány a ramadán alatt különösen ügyelt arra, hogy a napkeltétől napnyugtáig tartó böjtöt megtörő éjjeli imák és összejövetelek ne forduljanak át tüntetésekbe. Szíriában március közepe óta több mint 2200-an haltak meg a biztonsági erők és a civilek közötti összecsapásokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!