Külföld

2011.06.26. 06:11

Hamuoszlopot lövell a kamcsatkai Sivelucs

Több kilométer magas hamuoszlopot lövell az égre a Kamcsatkai-félszigeten lévő Sivelucs vulkán - jelentette vasárnap az Orosz Tudományos Akadémia geofizikai szolgálatának kamcsatkai intézete.

MTI

  
A közlés szerint a hamuoszlop a tengerszinthez képest 7,5 kilométer magasba nyúlik. A kitörés lakott települést nem fenyeget. A hamufelhők északnyugati irányban úsznak el a tűzhányótól, több száz kilométerre húzódnak az elmúlt hét vulkáni tevékenységének köszönhetően. A jövő héten a tudósok előrejelzése szerint erősödik a tűzhányó tevékenysége, a hamut akár több mint  tíz kilométer magasba is lövellheti. A hamu veszélyeztetheti a légi közlekedést a körzetben.
   
A 3283 méter magas Sivelucs a vulkanológiai szempontból rendkívül élénk kamcsatkai térségben is az egyik legaktívabb tűzhányó, működése gyakorlatilag folyamatos. Legutóbb 1964-ben produkált olyan kitörést, amelyet katasztrófának minősítettek. Akkor széttört a kifolyt lávából képződött kupola, és a tűzhányó több mint egy köbkilométernyi kőzetet szórt szét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!