Külföld

2011.06.29. 14:03

Bekérették az iráni külügyminisztériumba a magyar nagykövetet

Bekérették az iráni külügyminisztériumba Magyarország iráni nagykövetét, tiltakozásul amiatt, hogy az Európai Unió szankciókkal sújtotta az iráni Forradalmi Gárda három parancsnokát - jelentette szerdán internetes oldalán a Tehran Times angol nyelvű iráni lap.

MTI

Busztin György nagykövetnek kedden kellett bemennie a teheráni külügyminisztériumba. Magyarország csütörtök éjfélig az Európai Unió Tanácsának soros elnöke.
   
Az iráni külügyminisztérium nyugat-európai ügyekért felelős osztályának főigazgatója erőteljesen bírálta az EU "jogtalan eljárását", és tiltakozott amiatt, hogy az EU "kettős mércét alkalmaz" a közel-keleti térségben zajló fejleményekkel kapcsolatban - írta a teheráni újság. Az EU elfordította a fejét, amikor Bahreinben történtek atrocitások - ismertette az iráni tisztségviselő további bírálatát.
   
A magyar nagykövet közölte, tájékoztatni fogja a magyar kormány illetékeseit az iráni külügyminisztérium tiltakozásáról.
   
Pénteken jelentették be Brüsszelben, hogy az iráni Forradalmi Gárda parancsnoka és annak két helyettese is szerepel azon az EU hivatalos közlönyében közzétett listán, amely a szíriai tüntetések leverésében részt vevőket, illetve az ehhez támogatást nyújtókat sorolja fel. Európai bankszámláik zárolásával és vízumtilalommal büntetik őket.
   
A hét végén az iráni külügyi szóvivő alaptalannak, "az Iráni Iszlám Köztársaság elleni propagandának" és a "valóság meghamisításának" nevezte az EU vádjait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!