Külföld

2011.05.24. 09:20

Elérte Skandináviát az izlandi hamufelhő (frissítve)

Végigsöpört Nyugat-Norvégián és Dánián az izlandi Grimsvötn tűzhányóból felszálló hamufelhő, fennakadásokat és késéseket okozva kedden a légiközlekedésben.

MTI

Norvégiában Stavanger és Karmoey repülőtere átmenetileg nem fogad és nem indít járatokat. Dánia északnyugati térsége fölött pedig 6 kilométer magasságig lezárták a légteret, ami akadályozza a le- és felszállást, késéseket és járattörléseket okozva a koppenhágai repülőtéren.
   
A hamufelhő kedd estére a többi skandináv államot is eléri, de valószínűleg nem lesz elég sűrű ahhoz, hogy zavart okozzon a légiközlekedésben - mondta a finn repülőtéri hatóság szóvivője. Az előrejelzések szerint a felhő délután hat óra felé érkezik Svédország déli része fölé. "Vannak arra utaló jelek, hogy Nyugat-Svédországot érintheti a közeledő hamufelhő, de ez még nem biztos" - közölte a svéd légi biztonsági felügyelet szóvivője, hozzátéve, hogy a svéd hatóságok a legrosszabbra is felkészültek.
   
Izlandon, ahol szombat óta sűrű hamufelhőt bocsát ki a Grimsvötn, kedden már majdnem teljesen normálisan üzemelt a reykjavíki repülőtér. Csupán a Londonba, Glasgow-ba és Manchesterbe induló járatokat törölték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!