Külföld

2011.05.31. 09:15

A Külügyminisztérium Jemen elhagyására kéri a magyarokat

Jemenben a megújuló és egyre veszélyesebbé, kiterjedtebbé váló fegyveres összecsapások fokozott biztonsági kockázatot jelentenek a Külügyminisztérium szerint, ezért megerősítik hosszabb ideje érvényben lévő utazási tanácsukat, és arra kérik a magyar állampolgárokat, hogy haladéktalanul hagyják el az országot.

MTI

A tárca az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében úgy fogalmaznak: a Jemenben tartózkodó magyaroknak azt javasolják, hogy feltétlenül kerüljék el a tüntetések, megmozdulások helyszíneit, és haladéktalanul vegyék fel a kapcsolatot Hollandia szanaai nagykövetségével, illetve a Jemenbe is akkreditált rijádi magyar nagykövetséggel.
   
Kedden éleslőszerrel nyitottak tüzet jemeni kormánykatonák az arab ország elnökének távozását követelő tömegre a déli Taizz városában, legkevesebb öten meghaltak. Előző nap a katonák támadásában legalább húszan vesztették életüket.
   
Négy katona meghalt és tíz megsebesült a szintén déli Zindzsibárban, miközben a kormányhadsereg és a helyi erők igyekeznek kiszorítani az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat helyi fegyvereseit, akik a hétvégén ellenőrzésük alá vonták a várost. Hétfőn 21 kormánykatona esett ott el.
   
A fővárosban, Szanaában véget ért a törzsi csoportok és az Ali Abdalláh Száleh elnökhöz hű erők közti tűzszünet. A hétvégén azt követően született megállapodás a harcok ideiglenes felfüggesztéséről, hogy a felek közötti összecsapásokban száznál többen meghaltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!