Külföld

2011.04.15. 07:56

Líbia: külföldieket menekítenek ki Miszrátából

Líbia - Kikötött a líbiai Miszrátában egy, a Nemzetközi Migrációs Szervezet által bérelt hajó, amely nyolcszáz külföldit szállít majd el az ostromlott városból.

MTI

 A hajó 400 tonna humanitárius segélyt - élelmiszert és gyógyszereket -, valamint néhány orvost és ápolónőt szállított a Moammer Kadhafi líbiai vezető csapatai által körülzárt városba, ahol azonban továbbra is heves harcok dúlnak. Kadhafi erői csütörtökön nehézfegyverekkel lőtték a kikötőt és lakónegyedeket, aminek következtében legalább tizenheten vesztették életüket, köztük nők és gyermekek.
Bár a hajó ki tudott kötni, azt nem tudni, hogy ilyen körülmények között mikor kezdődhet meg a szállítmány kipakolása, majd az utasok kiválasztása és felszállása.
   
Miszrátában közel 8300 külföldi vendégmunkás vár arra, hogy elmenekülhessen. Többségük, mintegy négyezren egyiptomiak, a többiek Nigériából, Bangladesből, Ghánából és Szudánból érkeztek. Nagy részük hetek óta táborozik a kikötőhöz vezető két főút mentén nyomorúságos körülmények között. Nincs elegendő élelmiszerük és ivóvizük, így sokán már legyengültek és kiszáradtak.
   
Jemini Pandya, a Nemzetközi Migrációs Szervezet genfi szóvivője csütörtökön kijelentette, hogy ez a művelet létfontosságú, mert emberi életek forognak kockán. Azonban nem tudnak mindenkit elszállítani, így a hajóval érkező segélymunkások feladata lesz eldönteni, hogy ki juthat fel a fedélzetre. A helyzetet súlyosbítja, hogy a szervezetnek csak két mentőjáratra futja a költségvetéséből.
   
A kiválasztott vendégmunkásokat Bengáziba szállítják el, onnan autóbusszal viszik tovább Egyiptomba, majd repatriálják őket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!