Külföld

2011.04.08. 13:27

Líbia: elismerte a NATO, hogy tévedésből felkelőket támadott

A NATO elismerte pénteken, hogy légiereje tévedésből a felkelők ellen intézett támadást.

MTI

Russel Harding brit ellentengernagy, az atlanti szervezet líbiai műveleteinek helyettes irányítója sajtótájékoztatón elmondta: a héten NATO-gépek tévedésből a felkelők  harckocsijait támadták, mert addig nem is volt tudomásuk arról, hogy  már tankjaik is vannak. Értesülések szerint legkevesebb öt felkelő életét vesztette, számos jármű megsemmisült, illetve megrongálódott.
   
Harding szerint a Líbia keleti tengerparti térségében fekvő városok környékén a katonai helyzet "cseppfolyós". A Moammer Kadhafihoz hű erők az elmúlt héten változtattak taktikájukon: a nehéz páncélos szállító eszközök helyett könnyű teherautókat használnak, amelyeket gépfegyverrel szerelnek fel. Ezekkel, valamint gyorstüzelésű légvédelmi ágyúikkal nagyon hatékonynak bizonyultak abban, hogy megállítsák a lázadók Tripoli felé való előrenyomulását. Az viszont nem sikerült nekik, hogy Bengázi irányába visszanyomják őket, illetve megszilárdítsák a frontot.
   
A helyzet a NATO szempontjából nagyon nehezen áttekinthető, a járművek különböző irányokban mozognak, és nehéz azonosítani köztük azokat, amelyek a polgári lakosságra fenyegetést jelentenek - mondta Harding.



A NATO-főtitkár sajnálkozott a lázadók elleni légicsapás miatt

Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár pénteken sajnálkozó nyilatkozatot tett annak nyomán, hogy az atlanti szövetség légiereje az előző nap tévedésből a líbiai felkelőkre mért csapást, és annak következtében mintegy tízen életüket vesztették.

Előzőleg Russell Harding brit ellentengernagy, a líbiai NATO-hadműveletet vezető parancsnok helyettese elismerte, hogy tévedésből a felkelőket támadták, de azt mondta, hogy ezért nem kérnek bocsánatot. A NATO harckocsikra mért csapást, mert azt hitte, azok a Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erők kezén vannak. Arról addig nem volt tudomásuk, hogy már a felkelők birtokában is vannak tankok.
   
Rasmussen "nagyon szerencsétlen esetnek" nevezte a történteket, és "a legmélyebb sajnálatának" adott hangot az emberi életek kioltása miatt.
Harding szerint a Líbia keleti tengerparti sávjában lévő városok környékén a katonai helyzet "cseppfolyós". Elmondta, hogy a Kadhafihoz hű erők az elmúlt héten változtattak taktikájukon: a nehéz páncélos szállító eszközök helyett könnyű teherautókat használnak, amelyeket gépfegyverrel szerelnek fel. Ezekkel, valamint gyorstüzelésű légvédelmi ágyúikkal nagyon hatékonynak bizonyultak abban, hogy megállítsák a lázadók Tripoli felé való előrenyomulását. Az viszont nem sikerült nekik, hogy Bengázi irányába visszanyomják a lázadókat, illetve megszilárdítsák a frontot.
   
A csütörtöki esetet az ellentengernagy azzal magyarázta, hogy helyzet a NATO szempontjából nagyon nehezen áttekinthető, a járművek különböző irányokban mozognak, és nehéz azonosítani köztük azokat, amelyek a polgári lakosságra fenyegetést jelentenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!