Külföld

2011.04.08. 12:25

Líbia: a NATO nem kér bocsánatot a lázadók elleni légicsapás miatt

A NATO elismerte pénteken, hogy előző nap lázadókra mért csapást, de a katonai szövetség nem kíván bocsánatot kérni érte.

MTI

Russell Harding brit ellentengernagy, a líbiai NATO-hadműveletet vezető parancsnok helyettese szerint a katonai szövetségnek nem volt tudomása róla, hogy a lázadók harckocsikat is használnak, mert a felkelők erről nem tájékoztatták a NATO-t. Korábban csak Moammer Kadhafi erőinek voltak tankjai.

"Nem kérek bocsánatot. (...) A helyzet a terepen továbbra is rendkívül változó, és tegnapig nem volt információnk arról, hogy a lázadó erők harckocsikat használnak" - mondta Harding.

A NATO harci gépei Adzsdábíja és Brega városok között mértek csapást a lázadók egyik konvojára csütörtökön. A támadásban legalább öt felkelő életét vesztette, és több páncélos megsemmisült.

A NATO immár másodszor támadta tévedésből a Kadhafi ellen harcoló erőket azóta, hogy a múlt héten átvette a líbiai hadműveletek irányítását. A múlt szombaton szintén Brega térségében 13-an vesztették életüket egy NATO-légicsapásban, amely tévedésből a lázadók állását érte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!