Külföld

2011.03.29. 10:25

Japán: Dél-Koreában és Kínában is megnövekedett a környezetben a jódizotóp mennyisége

A 131-es jódizotóp mennyiségének enyhe növekedését észlelték a környezetben Dél-Koreában és Kínában a japáni fukusimai atomerőműben történt nukleáris balesetet követően - közölték kedden a szóban forgó országok hatóságai.

MTI

Dél-Koreában Szöul fővárosban és hét másik helyszínen mutatták ki a jódizotóp nyomait, de annak mennyisége csekély, és nem jelent veszélyt az egészségre vagy a környezetre. A hatóságok pénteken kezdték vizsgálni, hogy a térségi vizekben élő halakban is kimutathatók-e radioaktív elemek - jód, cézium és más -, de a sugárfertőzés semmilyen jelét nem észlelték.
   
Egy minisztériumi tisztviselő közölte: mindeddig nem tapasztaltak radioaktivitást a Dél-Koreában kifogott halakban, de még a Japánból importáltakban sem. Hozzátette: a vizsgálatokat heti rendszerességgel végzik, de ha súlyosbodik a helyzet a Fukusima-1 atomerőműben, akkor majd gyakrabban teszik.
   
Egy észak-koreai tudós azt mondta, hogy Phenjan figyeli, érkezik-e sugárzás a fukusimai atomerőmű irányából. Jun Jong Gjun kijelentését egy tanácskozáson tette, amelyet a szomszédos Dél-Korea szakértőivel közösen rendeztek. A fórumon egy vulkánról tanácskoznak, amelyről azt tartják Észak-Koreában, hogy Kim Dzsong Ilnek, az ország vezetőjének a szülőhelye.
   
Kínában a balesetet szenvedett japáni atomerőmű felől érkező 131-es jódizotóp csekély nyomait észlelték a levegőben. Ezt megelőzően már a kínai egészségügyi minisztérium 14 régió - köztük Peking és Sanghaj - hatóságaitól követelte meg, hogy rendszeresen vizsgálja a tengervíz radioaktivitásának mértékét. A radioaktív jódot a Kína délkeleti partvidékén, Sanghajtól egészen Kuanghsziig (Guangxi) mutatták ki, beleértve a szárazföld belsejében lévő Anhuj (Anhui) tartományt - pontosított az egészségügyi tárca.
   
Elenyésző mennyiségű radioaktív anyagot mértek az északkelet-kínai Hejlungcsiang (Heilongjiang) tartomány légterében is. A tárca hangsúlyozta, hogy semmilyen védekező lépést sem kellett tenni az észlelt környezeti változások miatt.
   
A Fülöp-szigeteken a sugárzás csekély mértékét mutatták ki, amely nem jelent veszélyt az emberekre - közölte a helyi nukleáris kutatóintézet (PRNI). Nagyon alacsony a (fukusimai atomerőmű felől érkező) sugárzás szintje, nem jelent veszélyt az emberek egészségére -  hangoztatta a PNRI.
   
A múlt héten az intézet olyan élelmiszereket vizsgált, amelyet még a nukleáris katasztrófa előtt importáltak Japánból, hogy legyen mihez mérni a sugárzás szintjét a japán termékekben. Enrique Ona egészségügyi miniszter szerint nincs szükség a japán élelmiszerimport korlátozására, noha a mezőgazdasági tárca javasolta a tejtermékek importját a fukusimai atomerőművel határos területekről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!