Külföld

2011.03.09. 11:31

Feloszlatták a megbuktatott elnök pártját Tunéziában

Feloszlatták Tunéziában a megbuktatott államfő, Zin el-Abidin ben Ali pártját. Egy tuniszi bíróság szerdán jelentette be az Alkotmányos Demokratikus Egyesülés (RCD) párt feloszlatását, javainak és pénzeszközeinek lefoglalását. A döntést örömujjongással fogadta a bírósági teremben összegyűlt több száz ember.

MTI

Az RCD-t 1988-ban alapította a hatalomból január közepén elűzött tunéziai elnök, aki 23 évig volt uralmon. Ben Ali idején Tunézia gyakorlatilag pártállam volt, az ország lakosságának közel negyede tagja volt az RCD-nek.
   
Az előző rendszerben a véleménynyilvánítás szabadságát korlátozták, a független médiát elfojtották, miközben fenntartották a gazdasági növekedést és az ország stabilitását, ami vonzotta a befektetőket és az európai turistákat.
   
A decemberi-januári tüntetések változtattak ezen a helyzeten, Ben Alit elűzték az országból. Az elnök távozása után megalakult átmeneti kormány tagjai kiléptek az RCD-ből, és igyekeztek elhatárolódni a korábbi rendszertől, a rendszerellenes tüntetők egy része azonban így sem hagyta abba a tiltakozásokat, s követelte az RCD feloszlatását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!