Külföld

2011.03.10. 12:53

A NATO megkezdte a líbiai légtér folyamatos figyelését

A NATO csütörtök reggel megkezdte a líbiai légtér állandó, napi 24 órás megfigyelését - közölte a katonai szervezet egyik illetékese.

MTI

Líbiában fegyveres felkelés zajlik az országot több mint 41 éve irányító Moammer Kadhafi ellen. A líbiai légierő többször támadta a lázadók állásait.
   
A légtérfigyelést a NATO Boeing E-3 Sentry (Őrszem) típusú gépeivel végzik, nyolcórás váltásban. A katonai szövetség 17 darabos flottával rendelkezik ebből a típusból. Az E-3-as repülőgépek közül több jelenleg Afganisztánban van bevetésen.
   
A NATO-nak a Földközi-tenger nemzetközi vizei fölött járőröző, AWACS felderítő radarrendszerrel ellátott gépei eddig is napi tíz órában figyelték a líbiai légteret az Active Endeavour ("tevékeny erőfeszítés") művelet keretében. A repülőgépeknek radarjaik hatótávolságának köszönhetően a megfigyeléshez nem kell berepülniük a líbiai légtérbe.
   
A NATO a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után kevesebb mint egy hónappal indította be az Active Endeavourt; a művelet eredeti célja az volt, hogy azonosítsák, és szükség esetén átkutassák a Földközi-tengeren közlekedő hajókat, hogy megakadályozzák terroristák vagy csempészett robbanóanyagok bejutását a térség országaiba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!