Külföld

2011.02.09. 13:18

Lelőttek egy dél-szudáni minisztert

Lelőttek egy dél-szudáni minisztert szerdán, csupán napokkal azután, hogy a függetlenségi népszavazás megerősítette: a régió lesz Afrika legfiatalabb független állama - közölte egy dél-szudáni katonai szóvivő.

MTI

Hozzátette, hogy Jimmy Lemi Milla vidékfejlesztési minisztert a tárcánál dolgozó gépkocsivezető gyilkolta meg. A támadó megölte a minisztérium bejáratát védő őrt is, majd magával is végzett. A szóvivő elmondta, hogy a miniszter és a tettes ugyanabból a népcsoportból származott, és lehetséges, hogy személyes vita áll a történtek hátterében.
   
Jimmy Lemi Milla a bari népcsoporthoz tartozott, tagja volt az Omar el-Besir elnök vezette Nemzeti Kongresszus Pártnak  (NCP), és akkor csatlakozott a Szudáni Népi Felszabadító Hadsereghez (SPLA) - a déli fegyveres erőkhöz -, amikor Kartúm 2005-ben békemegállapodást kötött a dél-szudáni felkelőkkel. Miniszter tavaly lett, amikor elődje, Samson Kwaje, az SPLA egyik magas rangú vezetője meghalt.
   
Milla halála árnyat vet arra az eufóriára, amely a januári függetlenségi népszavazás eredményeinek hétfői hivatalos ismertetése után eluralkodott. A referendumon az igen szavazatok elsöprő győzelme (98,83 százaléka) megnyitotta az utat a terület függetlensége előtt.
   
Dél-Szudán, amely több évtizedes polgárháború után próbál talpra állni, olajban igen gazdag régió, ugyanakkor a szegénység és az éhezés súlyos méreteket ölt. Az ENSZ adatai szerint a dél-szudáni lakosság több mint 90 százaléka napi 1 dollárnál kevesebből él. Sok helyen hiányzik az alapvető infrastruktúra is, hiányoznak például a tartományi fővárosokat összekötő utak. A fővároson, Dzsubán kívül ritka látvány a sárkunyhóknál korszerűbb épület, de az elektromos áram és a csatornázás még a fővárosban is luxusnak számít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!