Külföld

2011.01.09. 14:39

Vörösingesek több tízezres tüntetése a thaiföldi kormány ellen

A thaiföldi "vörösinges" mozgalom mintegy 30 ezer tagja tüntetett vasárnap Bangkokban a kormány lemondását követelve.

MTI

A több mint 90 halálos áldozatot követelő tavaly tavaszi belpolitikai válság óta ez volt a legjelentősebb demonstrációja az ellenzéki erőnek a rendőrség közlése szerint.

A megmozdulás rendjének biztosítására körülbelül ezer rendőrt vezényeltek ki.

Az ország modernkori történetének legsúlyosabb politikai erőszakcselekményei történtek március 14-e és május 19-e között. A kormány április 7-én rendkívüli állapotot vezetett be a fővárosban, majd májusban kiterjesztette azt az ország területének több mint negyedére. Az intézkedést december 21-én oldották fel azzal az indoklással, hogy a mozgalom - amelynek taglétszáma elérheti akár a százezer főt is - békésebbé vált. Emberjogi szervezetek mindazonáltal bírálták a rendkívüli állapot hosszú fenntartását, mert szerintük az nagyobb hatalmat adott a rendfenntartó erőknek.

A vörösinges mozgalom állítja, hogy Abhiszit Veddzsadzsiva thaiföldi kormányfőnek nincs népi felhatalmazása, miután 2008-ban egy vitatott parlamenti szavazással került hatalomra, a hadsereg hallgatólagos jóváhagyásával. A túlnyomórészt szegény vidéki sorból kikerült vörösingesek vele szemben a hadsereg által 2006-ban eltávolított Thakszin Sinavatra volt kormányfőt támogatják, aki azóta önkéntes száműzetésben él, hogy elkerülje a hatalommal való visszaélés miatt odahaza rá váró börtönbüntetést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!