Külföld

2011.01.27. 15:27

Technokrata kormány alakulhat Libanonban

Technokrata kormányt alakíthat Nadzsíb Mikáti megbízott kormányfő, amennyiben a távozó miniszterelnök, Szaad Haríri hívei nem csatlakoznak a kabinethez.

MTI

A radikális síita Hezbollah által megbízott, milliárdos üzletember Mikáti csütörtökön kezdte meg a kormányalakítási tárgyalásokat. "Örülnék neki (ha Haríri emberei belépnének a kormányba), meg is kértem őket, és ragaszkodom hozzá, hogy részt vegyenek a kormányban. Csak rajtuk múlik, hogy részt vesznek-e vagy sem" - jelentette ki. Ha azonban nem sikerül minden frakció részvételével egységkormányt alakítania, Mikáti inkább egy szakértői kabinettel dolgozna, mintsem egy olyannal, amelyben csak a Hezbollah és szövetségesei vesznek részt.
   
A Harírit támogató Jövő Mozgalom vezetője elmondta, hogy ők átadtak egy listát a kéréseikről Mikátinak, de azt nem fejtette ki, hogy belépnek-e a kormányba, ha teljesítik őket.
   
Haríri már közölte, hogy nem csatlakozik olyan kormányhoz, amelyben a Hezbollah van fölényben.  Ugyanakkor arra kérte Mikátit, ne szakítsa meg a kapcsolatot azzal az ENSZ-törvényszékkel, amely az apja meggyilkolásának ügyében nyomoz - emiatt került kenyértörésre a dolog közte és a síita szervezet között. A Hezbollah többször kérte Harírit, hogy szüntesse meg az együttműködést a bírósággal, valószínűleg azért, mert az ENSZ a szélsőséges mozgalmat fogja felelőssé tenni Rafik Haríri egykori miniszterelnök 2005-ös meggyilkolásáért.
   
A kormányalakítási tárgyalások mellett Mikáti csütörtökön a libanoni amerikai nagykövettel is találkozott. A megbízott kormányfő biztosította Maura Conellyt, hogy elkötelezett a Washingtonnal ápolt jó kapcsolat fenntartása mellett. Az Egyesült Államok néhány nappal ezelőtt figyelmeztette Libanont, hogy változtatna a két ország viszonyán, ha a radikális síita mozgalom kerül kormányra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!