Külföld

2011.01.17. 15:35

Svájci bankszámlaadatok a WikiLeaks birtokában

Egy volt svájci bankalkalmazott bizalmas számlaadatokat adott át a WikiLeaksnek hétfőn Londonban. A számlatulajdonosok között állítólag német, amerikai és ázsiai vagyonos üzletemberek és politikusok is találhatóak.

MTI

Rudolf Elmer, a svájci Bank Julius Baer pénzintézet egykori munkatársa az adatokat tartalmazó CD-t Julian Assange-nak, a bizalmas értesüléseket interneten kiszivárogtató WikiLeaks alapítójának adta át. Közös sajtótájékoztatójukon elmondták, hogy az adatok feldolgozása eltart néhány hétig, csak azt követően hozzák nyilvánosságra. Assange elmondta, hogy a WikiLeaks jelenleg a 250 ezer diplomáciai sürgöny feldolgozását végzi, ezért akár hetekig is eltarthat, mire sorra kerülhetnek Elmer adatai, "úgy fogjuk kezelni ezeket az információkat, mint a hozzánk elkerülő többit" - mondta és hozzáfűzte: "teljes körű lesz a feltárás".
   
Elmernek két nap múlva kell megjelennie egy zürichi regionális bíróságon a svájci banktitok megsértése miatt, amiért korábban őrizetbe vették 30 napra. Az egykori bankár már előzőleg is juttatott el bizalmas dokumentumokat a Wikileaksnek és most elmondta az újságíróknak, hogy célja az offshore bankrendszer leleplezése. "Meg akarom ismertetni a társadalommal, miként működik a rendszer. Ez kárt okoz a társadalomnak" - mondta Elmer, aki nyolc évet töltött az adóparadicsomként elhíresült Kajmán-szigeteken több svájci bank megbízásából. Mint közölte, ő maga nem kívánja nyilvánosságra hozni a CD tartalmát. Elmer évekkel korábban ingyen felkínálta a CD-t az akkori német pénzügyminiszternek, de Peer Steinbrück válaszra sem méltatta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!