Külföld

2011.01.20. 13:32

Robbantások egy kelet-ukrajnai városban

Robbanás rázta meg csütörtökön a kelet-ukrajnai Makijivka városát, s bár senki sem sérült meg, az ismeretlen támadók további robbantásokat helyeztek kilátásba - közölte a helyi rendőrség.

MTI

 A 400 ezres város a Donyec-medencében fekszik, az ukrán fővárostól, Kijevtől mintegy 700 kilométerre délkeletre.
   
Ihor Gyomin rendőrségi szóvivő szerint az egyik robbanószerkezet hajnali négy órakor egy bányavállalatnál, a másik a városi piacnál lépett működésbe. A robbanásban csupán a környékbeli épületek ablakai törtek be.
   
Az ukrán belügyminisztérium tájékoztatása szerint az elkövetők a helyszínen egy írásos figyelmeztetést hagytak hátra, amelyben pénz követelnek, s azzal fenyegetőznek, hogy ha nem teljesítik követelésüket, helyi idő szerint 17 órakor öt további robbantást követnek el.
   
Vaszil Farinnik, belügyminiszter-helyettes az állami tévében azt mondta, a történtekből látható, hogy az elkövetők nem viccelnek.
   
Az ukrán titkosszolgálat (SBU) nem zárta ki, hogy a robbantások, amelyek Viktor Janukovics államfő szülőföldjén történtek, terrorista cselekmények.
   
A Dzerkalo Tézsnya című helyi lap arról számolt be, hogy a helyszínen talált üzenetben a tettesek azt írták: "Elegünk van ebből a kormányból, négy millió eurót akarunk, a város más épületeiben is vannak pokolgépek".
   
Tavaly októberben három kisebb pokolgép robbant Kirovogradban egy kormányzati épület közelében, nem sokkal az Janukovics államfő látogatása előtt. Senki sem sebesült meg.
   
Idén januárban ismeretlenek Zaporizzsja városban felrobbantották Joszif Sztálin szovjet diktátor tavaly májusban felavatott szobrát.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!