Külföld

2011.01.21. 11:30

Októberre várhatók a lengyel választások

A lengyel kormányzó Polgári Platform (PO) párt országos vezetősége előzetesen megállapodott abban, hogy október 23-án tartják a törvényhozási választásokat - idézte a PAP hírügynökség csütörtökön késő este a párt egyik képviselőjét, Danuta Pietraszewskát.

MTI

A legtöbb elemző számított arra, hogy a PO az általános választások őszi megtartása mellett dönt, bár egyes párttisztviselők felvetették, hogy azokra még tavasszal sor kerülhetne, mielőtt Lengyelország átveszi az Európai Unió (EU) soros elnökségét és a szejm megkezdi a költségvetés vitáját.
   
A közvélemény-kutatások többségének eredménye szerint a Polgári Platform könnyedén megnyerheti a következő választásokat, és újabb négy évig kormányozhat. Az azonban nem világos, hogy elegendő helyet szerez-e majd az egyedüli kormányzáshoz, vagy ismét koalíciót kell alakítania. A PO azt hangoztatja, hogy koalíciós partnere megköti a kezét sok reformtörekvésben.
   
A pénzpiacok és a befektetők nagy figyelemmel kísérik majd az idei lengyel választásokat. Sokan azt remélik, hogy a kampány lezárultával az új kormány az adóreform útjára lép, hogy csökkentse a deficitet és az államadósság szintjét.

Ezek is érdekelhetik