Külföld

2011.01.18. 08:37

Magyar segítség az árvíz sújtotta Montenegrónak

Belgrád - A Magyar Honvédség ezerötszáz pár gumicsizmát adományozott a montenegrói vöröskeresztnek, ezzel járulva hozzá az adriai országot decemberben sújtó árvíz következményeinek leküzdéséhez.

MTI

A szállítmányt Császár Tibor nagykövet adta át hétfőn Podgoricában a segélyszervezet képviselőinek.
A diplomata elmondta, a montenegrói kormány a NATO csatornáin keresztül kért segítséget. A Magyar Honvédség annak ellenére sietett eleget tenni a montenegrói kérésnek, hogy Magyarországon is súlyos a helyzet, 3700 négyzetkilométernyi terület van víz alatt, ezért az erőforrásokat a magyarországi mentési és kárenyhítési munkákra kell összpontosítani - mondta.
A nagykövet emlékeztetett, hogy kiváló az együttműködés a magyar és a montenegrói hadsereg között; a két ország katonái együtt szolgálnak az afganisztáni nemzetközi békefenntartó misszióban.
Montenegró 2009 decemberében csatlakozott a NATO-csatlakozás "előszobájának" tekintett tagsági akciótervhez (MAP), és 2012-ben szeretne a katonai szervezet teljes jogú tagjává válni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!