Külföld

2011.01.13. 19:45

Kamcsatkán be akarták tiltani a Hamupipőkét politikai okokból

A kamcsatkai hatóságok megpróbálták betiltani Charles Perrault XVIII. századi francia szerző Hamupipőke című darabjának előadását, mert a kormányzó helyettese, aki véletlenül nézte meg a járási színház előadását, politikai utalásokat talált benne.

MTI

A Kommerszant című orosz lap beszámolója szerint Irina Tretyakova felháborodását a mesebeli király váltotta ki, aki visszaállította az órát, hogy Hamupipőke tovább maradjon a bálban. Az órák átállítása Kamcsatkán fájó kérdés: tavaly márciusban már átállították az időt egy órával, hogy a távol-keleti térség közelebb kerüljön Moszkvához, de decemberben a helyi hatóságok egy újabb órát akartak nyerni, ami tömeges tiltakozásokat váltott ki olyannyira, hogy a szándékról le kellett tenni. Ezért a nézők természetesen megtapsolták, amikor a színpadon a király visszaállította az időt.
   
Tretyakova helyettes kormányzó január 7-én járt a színházban - amelyet az ominózus jelenetet követően elhagyott -, és a helyi kulturális miniszter már másnap közölte a színházzal, hogy a darabot le kell venni a műsorról - mondta el a lapnak több színész is, akik mind nevük mellőzését kérték.
   
"A művészeket figyelmeztették, hogy a darabot leveszik a műsorról, mert szítja a társadalmi feszültséget és aláássa a helyi hatalmat, a nézőknek pedig azt akarták mondani, hogy az előadások műszaki okokból maradnak el" - mondta el a színház egyik munkatársa a lapnak. Hozzátette, hogy a színészek azt tervezték, bekötött szájjal és "A cenzúra által betiltva" feliratokkal kimennek a pénztárakhoz. A hír hallatán a helyi önkormányzat végül engedett.
   
A színház dolgozói elmondták, hogy a kamcsatkai hatóságok nem először próbálnak beavatkozni a művészetbe. Nemrég a színházban átfogó tatarozás zajlott le, de nagyon sok kívánnivalót hagyott maga után. A színháziaknak azonban megtiltották, hogy erről nyilvánosan beszéljenek, mivel a felújítást az orosz kormány megbízásából végezték el, és az utána tartott ünnepélyes megnyitón jelen volt az orosz államfő kamcsatkai politikai megbízottja.
   
Arról, hogy a Hamupipőkében politikai célzásokat fedeztek fel, a terület volt kormányzója, Mihail Maskovcev számolt be blogjában elsőként. "Négy előadás telt házzal ment, s mindenki pechjére az ötödikre betévedt a kormányzó egyik legközelebbi munkatársa, aki színházba egyébként nem jár, így ez valóban véletlen szerencsétlenség" - írta. Hozzátette, hogy a következő napra, 8-ára minden jegy elkelt, de "egész nap próbálták kicsavarni a színházvezetés és a színészek karját". Ezt megerősítette a királyt alakító színész is, aki elmondta: kísérlet történt arra is, hogy "kijavítsák" a darab szövegét.
   
A következő előadás csütörtökre volt kitűzve, minden jegy elkelt rá - írta a Kommerszant, megjegyezve, hogy a kamcsatkai hatóságok a Hamupipőke körüli botrány ügyében nem kívántak nyilatkozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!