Külföld

2011.01.28. 16:45

Jordániában a kormányfő leváltásáért tüntetnek több városban

Ammánban és Jordánia több más városában is tüntetések kezdődtek a pénteki ima után azzal a követeléssel, hogy a király váltsa le a kormányfőt.

MTI

A tüntetések békésen zajlanak Irbid, Zarka, Adzslún, Mafrak, Karak, Diban, Maán és Akaba városokban, immár a harmadik hétvégén. A szervezők között szakszervezetek, ellenzéki iszlamista pártok és társadalmi mozgalmak vannak, amelyek szerint a kormányzat kudarcot vallott a nép igényeinek kielégítésében. A fő mozgató erő a Muzulmán Testvériség, illetve annak politikai szárnya, az Iszlám Akciófront. "A Korán az alkotmányunk, a dzsihád az utunk" - kiabálták egyesek.
   
Nem csak azt követelik II. Abdalláh királytól, hogy mondassa le Szamír ar-Rifai miniszterelnököt, hanem olyan hangok is vannak, amelyek szerint fel kell oszlatni a parlamentet, és új választásokat kell kiírni.
   
"Reprezentatív kormányt akarunk, amely megérti a helyzetünket, és biztonságérzetet ad. Nem akarjuk a gazdagokból és üzletemberekből álló arisztokrácia kormányát" - jelentette ki a tüntetők egyik vezetője.
   
A megmozdulásokban Ammánban mintegy 3,5 ezren, máshol 1-2 ezren vettek részt. A rendőrség nem akadályozta a felvonulókat, sőt - barátságos arcot mutatva - a fővárosban vizet és gyümölcslevet is osztogatott közöttük.
   
Jordánia gazdasága szorult helyzetbe került: a költségvetési hiány 2 milliárd dollár, az infláció egy hónap alatt 1,5 százalékról 6,1 százalékra ugrott fel, a munkanélküliség aránya a különféle becslések szerint 12 és 25 százalék között mozog.
   
A kormány két hete 550 millió dolláros ártámogató programot jelentett be az üzemanyagokra, és az alapvető élelmiszerekre. Reformokra szólított fel csütörtökön az uralkodó is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!