Külföld

2010.12.10. 17:50

Őrizetbe vették a volt horvát miniszterelnököt Ausztriában

Pénteken Ausztriában őrizetbe vették Ivo Sanader volt horvát miniszterelnököt, aki ellen hazája rendőrsége az Interpolon keresztül nemzetközi elfogatóparancsot adott ki - jelentette be az osztrák rendőrség.

MTI

Sanadert Horvátországban korrupcióval gyanúsítják, s a zágrábi parlament csütörtökön egyhangúlag felfüggesztette mentelmi jogát, ami után egy zágrábi vizsgálóbíró elrendelte őrizetbe vételét. A miniszterelnöki tisztéről tavaly lemondott, azóta üzletemberként tevékenykedő volt politikus még a parlamenti döntés előtt külföldre távozott.
   
A Salzburg tartományban őrizetbe vett Ivo Sanadernek a helyi bíróság elé kell állnia, s az dönti el, hogy "mi történik vele a következő napokban vagy hetekben" - mondta Alexander Marakovits osztrák rendőrségi szóvivő.
   
Ivo Sanader 2004 és 2009 között volt kormányfő, s ezalatt állítólag jogsértő eszközökkel próbált tömött kasszát létrehozni pártja, a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) számára. A múlt év júliusában minden magyarázat nélkül lemondott miniszterelnöki tisztéről, s a HDZ idén januárban kizárta soraiból. A múlt év őszén Horvátországban letartóztatták Mladen Barisicot, Sanader közeli barátját, az országos vámhivatal főnökét, egyben a HDZ pénztárosát.
   
A Jadranka Kosor vezette horvát kormány határozott harcot hirdetett a korrupció ellen, ami az egyik feltétele annak, hogy az ország az EU tagjává váljon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!