Külföld

2010.12.27. 16:35

Előzetes letartóztatásban marad Sanader volt horvát kormányfő Ausztriában

Még legalább egy hónapig Ausztriában kell maradnia az ott őrizetbe vett Ivo Sanader volt horvát kormányfőnek, akit Zágrábban korrupcióval gyanúsítanak, és a kiadatását kérték.

MTI

Erről egy salzburgi bíróság döntött, miután hétfőn meghallgatta a politikust. A bíróság egy hónappal meghosszabbította az előzetes letartóztatást, mert szökéstől vagy a tanúk befolyásolásától lehet tartani - mondta a zárt ajtók mögött zajló eljárásról egy szóvivő. A következő meghallgatás valószínűleg január 27-én lesz.
   
Sanader 2003 végétől 2009 közepéig állt a horvát kormány élén, amikor is váratlanul lemondott. A zágrábi gyanú szerint milliós nagyságrendben sikkasztott el állami pénzeket. Ausztriában is vizsgálat folyik ellene egy pénzmosási ügyben. Sanader ártatlanságát hangoztatja.
   
Zágrábban a rendőrség hétfőn átkutatta Sanader nagy belvárosi házát, és értéktárgyakat, főleg festményeket vitt el. A horvát törvények lehetővé teszik a gyanúsítottak értéktárgyainak ideiglenes elkobzását még az ítélet meghozatala előtt, ha feltehető, hogy bűncselekmény révén jutottak hozzá. A hatóságok befagyasztották a politikus és családja bankszámláit.
   
Sanadert december 10-én fogták el Ausztriában, miután a horvát parlament megvonta a mentelmi jogát, és nemzetközi körözést adtak ki ellene.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!