Külföld

2010.12.17. 19:56

A kirgiz parlament megválasztotta a miniszterelnököt

Kirgizisztán parlamentje pénteken megválasztotta az ország miniszterelnökét.A szociáldemokrata Almazbek Atambajevre a 120 képviselő közül 92 szavazott. Ugyanennyien támogatták a politikus által javasolt kormányzati szerkezetet, a kormány összetételét pedig 88-an.

MTI

A nap folyamán a kirgiz törvényhozás parlamenti elnököt is választott. A házelnök a választásokon győztes Ata-Zsurt (Hon) párt politikusa, Ahmatbek Keldibekov lett.
   
A kormányban a szociáldemokratákon kívül a Köztársasági Párt és az Ata-Zsurt párt vesz részt.
   
Megválasztása előtti felszólalásában Almazbek Atambajev azt mondta, hogy miniszterelnökként először Oroszországba akar látogatni, mert Oroszország mindig Kirgizisztán fő stratégiai partnere lesz. A politikus ugyanakkor szükségesnek mondta az együttműködés fejlesztését Kazahsztánnal, Kínával, Tádzsikisztánnal és Üzbegisztánnal, továbbá az Európai Unióval, az Egyesült Államokkal és Törökországgal.
   
A miniszterelnök-választással és kormánya jóváhagyásával Kirgizisztán jelentős lépést tett afelé, hogy parlamenti demokrácia legyen, az egyetlen Közép-Ázsiában, amelynek többi országában elnöki tisztet betöltő tekintélyuralmi vezetők vannak hatalmon. Kirgizisztánban a legfőbb döntéshozó szerv a parlament, a miniszterelnöknek nagyobb a hatalma, mint az államfőnek, akit a jövő évtől kezdődően hat évre fognak választani, s csak egyszer töltheti be tisztét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!