Külföld

2010.11.30. 19:20

Szokatlanul kemény tél sújtja Európa nagy részét

Szokatlanul kemény tél sújtja Európa nagy részét, és több helyütt fennakadást okozott a közlekedésben.

MTI

Franciaországban a középső megyékben mérnek folyamatosan fagyrekordokat. Orléans területén mínusz 15,3 Celsius-fokot mértek, legutóbb 1946 novemberében, decemberében volt ilyen farkasordító hideg ezen a vidéken. Az időjárás zavart kelt a villamos- és a buszközlekedésben, és gyakoriak az áramkimaradások is.
   
A svájci határ közelében lévő Mouthe településen keddre virradóra a meteorológiai szolgálat mínusz 22 Celsius-fokot mért, amely 1971 óta ugyancsak rekordnak számít.
   
Spanyolország 51 tartománya közül 35-ben hóriadót rendeltek el kedden. Az északnyugati Galíciában számos utat zártak le a forgalom elől, és az iskolákban szüneteltetik az oktatást. Az általában napfényes spanyol üdülőparadicsomokon, a Kanári-szigeteken és Malaga környékén az elmúlt két napon heves esőzések és orkánszerű viharok söpörtek végig, ami gondokat okozhat az idegenforgalomban. A spanyol repülőtéri hatóság közölte, hogy Madrid és több európai város közötti viszonylatban járatokat töröltek.     
     
Portugália északi térségében a sűrű havazás ugyancsak útlezárásokhoz és iskolabezárásokhoz vezetett.
    
A németországi Frankfurt légikikötőjében a hó és a hideg miatt több mint 200 repülőgépjáratot töröltek. Az országutakon gyakori jegesedések következtében halálos és sebesült áldozatokkal járó balesetek történtek.
   
Lengyelországban a jelentős mennyiségben lehullott hó megbénította a közúti, a vasúti és a légi közlekedést. Varsót hétfő óta 30 centiméteres hótakaró borítja, és a lengyel főváros mellett húsz órán át számos kamionsofőr rekedt gépjárművében. Az ország repülőtereinek a többségében járatkiesések, illetve késések voltak. Az ország  északnyugati részén 20 fokos fagy várható.
   
Csehországban az erős havazás ugyancsak a közlekedésben és az áramellátásban okozott problémákat. Négyen meghaltak és nyolcvanan megsebesültek az országutakon.
   
Olaszországban az északi hegyvidékes területeken  fordult hidegre az idő. Aostában mínusz 10, Bolzanóban mínusz 4 Celsius-fokot mértek.
   
A mély gazdasági válságban vergődő Görögországot azonban egyelőre megkímélte a szokatlanul kemény európai tél. Athénban a hét vége óta kellemesen tavaszias az idő, átlagosan 20 fokos hőmérséklet mérnek, ami a fővárosiakat a kávézók teraszaira csalta.

Ezek is érdekelhetik