Külföld

2010.11.22. 08:49

Merész: A Tienanmen téren tüntetett egy 13 éves amerikai fiú

A két Koreát elválasztó fegyvermentes övezet békeparkká alakításáért tüntetett hétfőn a pekingi Tienanmen téren egy 13 éves amerikai fiú. Még egy perc sem telt el azonban, civil ruhás rendőrök elvezették.

MTI

Jonathan Lee a tér szélén, a Mennyei Béke Kapuja előtt állt, és kibontott egy transzparenst, amelyen békeszerződést követelt, valamint azt, hogy a gyerekek és a béke erdejévé alakítsák a koreai fegyvermentes övezetet.
   
Odaszaladt hozzá egy civil ruhás rendőr, kivette a kezéből a transzparenst, majd megpróbálta elhessegetni onnét az újságírókat, akik előre tudtak az akcióról. Ezután még két vagy három rendőr elvezette a fiút és a közelben álló anyját.
   
Egyelőre nem tudni, hogy a rendőrök hova vitték őket. Az akció része volt a egyesült államokbeli Ridgelandben élő fiú kampányának, amelyben arra buzdítja az észak- és a dél-koreai, a kínai és az amerikai vezetőket, hogy tegyenek többet a két Korea egyesítéséért.
   
Lee egy korábban adott interjújában elmondta: tüntetése remélhetőleg olyannyira megérinti majd a szóban forgó országok vezetőit, hogy fontolóra veszik a béke megteremtését Észak- és Dél-Korea között.
  
 Apja egy hétfőn kiadott közleményben ismertette, hogy fia levelet küldött Barack Obama amerikai és Ri Mjong Bak dél-koreai elnöknek, de Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai elnöknek nem tudta eljuttatni a neki címzett levelét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!