Külföld

2010.11.03. 09:10

Kalifornia elutasította a marihuána legalizálását

A CNN prognózisa szerint Kalifornia állam lakossága elutasította a marihuána élvezeti cikként történő legalizálását a félidős szövetségi választásokkal és kormányzóválasztással egy időben, kedden tartott népszavazáson.

MTI

Az Egyesült Államokban november 2-án országszerte tartott referendumok közül az úgynevezett 19-es indítványról szóló lakossági szavazást kísérte a legnagyobb érdeklődés, tekintettel arra, hogy annak jóváhagyása esetén Kalifornia lett volna az első amerikai állam, ahol engedélyezték volna a cannabis használatát (felnőtt személyek törvényesen egy unciányit, mintegy 2,8 dekagrammnyit tarthatnának maguknál), sőt az önkormányzatok jogkörébe utalták volna kereskedelmének engedélyezését is.
   
A CNN amerikai hírtelevízió az indítvány kudarcát vetítette előre, tekintettel arra, hogy a választókerületek 20 százalékában leadott voksok feldolgozása alapján a kérdésben a kaliforniaiak 57 százaléka nemmel szavazott.
   
"Most a kaliforniaiak elismerték, hogy a marihuána legalizálásával nem lesz egészségesebb a lakosság, nem oldódnak meg a szövetségi állam pénzügyi problémái és nem fog csökkenni a drogháború miatti erőszak Mexikóban" - mondta Gil Kerlikowske, a Fehér Ház Nemzeti Drogellenőrzési Hivatalának (ONDCP) igazgatója. A csak "drogcárként" emlegetett Kerlikowske hozzátette, hogy a szer engedélyezése csak növelné a drogfüggők, a közlekedési balesetek és a sürgősségi betegellátások számát.
   
Szövetségi tisztségviselők ugyanakkor leszögezték: amennyiben a népszavazás végeredménye szerint mégiscsak az igenek lennének többségben, akkor fellépnek majd az országos érvényű kábítószer-ellenes törvény érvényesítése érdekében.
   
Az Egyesült Államokban november 2-án összesen 37 államban, illetve összesen 160 - többek között abortusszal, egészségügyi reformmal, adócsökkentéssel kapcsolatos - kérdésben tartottak népszavazást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!