Külföld

2010.11.16. 19:30

Ezer fölé emelkedett Haitin a kolera halálos áldozatainak a száma

Haitin ezer fölé emelkedett a kolera okozta elhalálozások száma, és az elmúlt hetekben összesen már majdnem 17 ezren szorultak kórházi kezelésre a járvány miatt - közölték kedden az egészségügyi hatóságok.

MTI

Az adatok nem a pillanatnyi helyzetet tükrözik, mert az összesítést vasárnapi dátummal zárták le, és segélyszervezetek szerint a válság eleve súlyosabb, mint ami a hivatalos közlésekből kiderül. Az Orvosok Határok Nélkül azt jelentette, hogy egyedül az ő klinikáikon több mint 12 ezer beteg kapott kezelést.
   
Hivatalosan 1034-en haltak meg, és 16799-en kerültek kórházba, ahonnan 16139-en távoztak gyógyultan.
   
Továbbra is feszült a helyzet Cap-Haitien és Hinche városokban, ahol az előző este zavargások voltak, és tüntetők csaptak össze az ENSZ békefenntartóival. A világszervezet cáfolata ellenére sokan azt hiszi, hogy a nepáli kéksisakosok hurcolták be Ázsiából a kolerát. Mindkét helyen szórványos lövöldözés hallatszik, és a tüntetők égő autógumikból barikádokat emelnek - közölte a rendőrség.
   
A zavargásokban két ember vesztette életét, és mintegy húszan sebesültek meg, köztük hat békefenntartó. Kedd reggel több másik városban is kísérletek történtek tüntetések szervezésére, ezért a hatóságok ott is szoros figyelemmel követik az eseményeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!