Külföld

2010.11.08. 16:15

Amerikaiak gyilkolására buzdított egy szélsőséges imám

Amerikaiak gyilkolására szólította fel a muzulmánokat egy szélsőséges jemeni imám hétfőn radikális internetes oldalakon megjelent videóüzenetében.

MTI

 Anvar al-Avlaki szerint minden amerikai ellenség, és a megöléséhez nincs szükség semmilyen külön vallási rendeletre. "Ne tanácskozzatok senkivel az amerikaiak megöléséről, mert az ördög elleni harc nem igényel tanácskozást, vagy isteni útmutatást kérő imát" - biztatta híveit az Egyesült Államokban született, és 2006 óta Jemenben bujkáló vallási vezető.
   
Szerinte a mohamedánok és az amerikaiak sosem érthetik meg egymást, vagy az amerikaiak gyilkolják a muzulmánokat, vagy az utóbbiak őket.
   
Anvar al-Avlaki üzenetében az arab világ uralkodóit is támadta, korruptnak nevezte őket, s felszólította a vallástudósokat, hogy a mohamedánok elárulása miatt nyilvánítsák őket nem mohamedánoknak. "Királyok, emírek és elnökök nem képesek nemzetet irányítani, sőt még egy birkanyájat sem. Ha a vezetők korruptak, a tudósoknak kell vállalniuk a nemzet vezetésének felelősségét" - mondta a felvételen.
   
Az imám szerint a mohamedánok csak úgy védhetik meg magukat a hitetlenek fenyegetésétől, ha segítik az al-Kaida oldalán harcoló mudzsahedeket. "Ha támogatjuk a mudzsahedeket, mindent megnyerünk, és ha magukra hagyjuk őket, mindent elveszítünk" - figyelmeztetett Anvar al-Avlaki.
   
Az imám az amerikai hírszerzés információi szerint már nemcsak harcra, gyilkosságra buzdít, hanem aktívan részt is vesz az al-Kaida jemeni szövetségeseinek akcióiban. Egyes hírek szerint köze volt a 2001. szeptember 11-i amerikai repülőgépes támadásokhoz, s más terrorcselekményekhez is.
   
A jemeni állambiztonsági bíróság szombaton elfogatóparancsot adott ki ellene, s e szerint "élve vagy halva" kézre kell keríteni Anvar al-Avlakit, akit azzal vádolnak, hogy október elején részt vett az OMV osztrák olajipari vállalat jemeni részlege igazgatójának meggyilkolásában.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!