Külföld

2010.10.05. 14:26

MÁV Cargo-privatizáció - Ausztriában is nyomoznak a magyar megkeresés nyomán

Önálló vizsgálatot indított az osztrák korrupcióellenes ügyészség a volt MÁV Cargo privatizációjával kapcsolatban a magyar társszervek jogsegély-kérelme nyomán - közölte az MTI érdeklődésére kedden az osztrák hatóság szóvivője.

MTI

A hatóság megvesztegetés és hűtlen kezelés gyanújával nyomoz az egykori MÁV Cargo (jelenleg Rail Cargo Hungaria) 2008-as privatizációjával kapcsolatban. A gyanú szerint egy közvetítő cég bekapcsolásával magyar tisztségviselőket vesztegettek meg - mondta Eva Habicher. A nyomozás célja annak tisztázása is, hogy érte-e kár az új tulajdonost, a Rail Cargo Austriát az adásvételkor. Előző nap vált ismertté, hogy az osztrák korrupcióellenes ügyészség házkutatásokat tartott a privatizációval összefüggésben.

Eva Habicher közölte, hogy a nyomozás érdekére tekintettel nem nevezhet meg konkrét neveket és nem adhat felvilágosítást a magyar jogsegély-kérelem pontos tartalmáról. Elmondta ugyanakkor, hogy a két vizsgálat ugyanazon tényállás alapján folyik.
A szóvivő az MTI érdeklődésére megerősítette azt a sajtóértesülést, miszerint az Osztrák Szövetségi Vasút (ÖBB) irodái és magánlakások mellett a privatizációs ügylet előtt az ÖBB-hez tartozó GYSEV osztrák-magyar vasúttársaságnál is tartottak házkutatást. A GYSEV tagja volt a pályázaton nyertes konzorciumnak, de az Európai Bizottság kartellellenes megfontolásokból az adásvétel jóváhagyását a GYSEV kiválásához kötötte.

Egy osztrák gazdasági hetilap, a Format előző nap egy internetes cikkében azt írta, hogy mások mellett az ÖBB több magas rangú vezetője ellen folyik nyomozás, azzal a gyanúval, hogy kenőpénzt fizettek egy magyar tanácsadó cégnek. A cikk szerint a tanácsadó cég a Geuronet Bt., amely a Format egy korábbi értesülése szerint 7,1 millió euró sikerdíjat kapott a privatizációkor.
Az ÖBB megerősítette a házkutatás tényét. Közölték azt is, hogy a társaság kész teljes mértékben együttműködni a hatósággal, s hogy a vállalat elrendelte egy belső bizottság létrehozását a helyzet alapos kivizsgálása érdekében, és hogy kiderüljön, érte-e kár az ÖBB-t.

A Format először 2008 februárjában írt arról, hogy a MÁV Cargo részvényeinek megvásárlásához nyújtott szolgáltatásokért - sikerdíj gyanánt - 7,1 millió eurót kap egy Geuronet Bt. nevű magyar cég, egy 2007. júniusi megbízási szerződés alapján, amelyet Gustav Poschalko, a Rail Cargo Austria elnökségi tagja kötött a betéti társasággal.
Poschalko cáfolta a korrupciós vádat, a magyar Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) azonban a sajtóértesülés nyomán 2008-ban nyomozást indított az ügyben ismeretlen tettes ellen.
A MÁV a két évvel ezelőtti cikk kapcsán elhatárolódott a sikerdíj ügyétől. Mint közölték, semmilyen kapcsolatban nem voltak a Geuronet Bt.-vel, létezéséről a sajtóból értesültek.
A Magyar Államvasutak teherszállítási leányvállalatának eladása 2008 végén zárult le, az osztrák állami vasúttársaság szállítmányozási csoportja, a Rail Cargo Austria (RCA) 102,5 milliárd forintért vette meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!