Külföld

2010.10.17. 15:42

Állandó tűzszünetet akar az ETA egyik vezetője

Állandó tűzszünetre szólította fel az ETA-t a baszk szeparatista szervezet egyik börtönbüntetését töltő vezetője.

MTI

A független baszk államot csak békés úton lehet létrehozni – jelentette ki az El País című újság vasárnapi számában megjelent interjújában Arnaldo Otegi, az ETA betiltott politikai szárnyának a vezetője.

„Céljaink eléréséhez az a legjobb taktika, ha demokratikusan nyerjük meg az embereket. A fegyvereknek, minden fegyvernek örökre el kell tűnnie a baszk politikai képletből” – fogalmazott a politikus, akit korábban terrorizmusra buzdítás miatt többször letartóztattak, és jelenleg kétéves, ez év márciusában kirótt börtönbüntetését tölti. Pártját, a Batasunát 2003-ban az ETA terroristáihoz fűződő kapcsolatai miatt betiltották.

Arnaldo Otegi szerint „egyoldalú gesztusokkal és cselekedetekkel” kell megnyerni a spanyol társadalom és a nemzetközi közösség támogatását a baszkok lakta térség régóta tartó konfliktusának demokratikus megoldásához. A politikus azt is kijelentette, hogy az ETA-nak a nemzetközi közösség által ellenőrizhető állandó tűzszünetet kell hirdetnie.

Az ETA mintegy hat héttel ezelőtt bejelentette, hogy felfüggeszti fegyveres támadásait, és szeptember végén közölte, hogy a tűzszünetet hajlandó állandóvá és ellenőrizhetővé tenni, ha a spanyol kormány szabadon bocsátja börtönbüntetésüket töltő tagjait, és teljesíti még néhány követelését.

Madridban borúlátóan ítélték meg az ajánlatot, mivel már többször előfordult, hogy az ETA tűzszünetet vállalt, majd megsértette. A terrorszervezet a független Baszkföld megteremtéséért vívott fél évszázados harca során több mint 850 embert ölt meg, s emiatt a baszkok jelentős része is szembefordult vele.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!