Külföld

2010.09.06. 18:15

Meghosszabbították a földrengés miatti rendkívüli állapotot

Meghosszabbították az új-zélandi Christchurchben a múlt heti földrengés nyomán elrendelt rendkívüli állapotot.

MTI

A hatóságok szerint hétfőn is több erős utórengés rázta meg az országot a helyi idő szerint múlt szombat hajnali, 7-es erősségű földmozgás után, amely csaknem 100 ezer lakásban tett kárt, és összesen több mint egymilliárd eurónyi kárt okozott.
   
A rendkívüli állapotot szerda éjfélig tartják fenn - jelentette be a polgári védelmi minisztérium szóvivője. A földrengés utáni fosztogatások miatt bevezetett éjszakai kijárási tilalom szintén érvényben marad.
   
John Key új-zélandi kormányfő azt mondta, "elborzasztották" a Christchurchben keletkezett károk: mintegy 100 ezer lakás rongálódott meg a Déli-sziget legnagyobb, 370 ezres lélekszámú városában. (Egy 2001-es összeírás szerint a városban 122 ezer lakás volt.)
   
Hétfőn katonákat is kivezényeltek a rendőrök megerősítésére Christchurch belvárosába, amelynek egyik legforgalmasabb részét a hatóságok teljesen lezárták, mert fennáll a veszélye, hogy több megrongálódott épület bármelyik percben összedőlhet. A hadsereg helikopterekről méri fel a városban keletkezett károkat.
   
Christchurchben mintegy 200 embernek vált az otthona teljesen lakhatatlanná, ők átmeneti szállásokon töltötték az éjszakát. Az iskolák és a boltok zárva voltak, és számos vállalatnál sem dolgoztak. Az embereket arra kérték, maradjanak otthon, és várják meg a hatóságokat, hogy megvizsgálják, mekkora károk keletkeztek az épületekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!