Külföld

2010.06.16. 09:04

Izraeli katonák lelőttek egy fegyveres határsértőt

Izraeli katonák lelőttek egy fegyveres férfit szerda hajnalban az egyiptomi határ közelében - közölte az izraeli katonai rádió. Szemtanúk szerint a katonák egy beduin férfira nyitottak tüzet, aki illegális afrikai bevándorlóknak segített bejutni Izraelbe.

MTI

A férfi kilenc másik emberrel a sivatagos területen lévő Eilat mellett hatolt be dél-izraeli területre. Az izraeli rádió jelentése szerint a katonák tüzet nyitottak a behatolókra, akik közül egyet halálos lövés ért, a többieknek sikerült visszamenekülniük Egyiptomba. A szemtanúk szerint a beduinnal tartó afrikaiak többsége szudáni volt.
   
A Sínai-félszigeten élő beduinok közül néhányan embercsempészetből tartják fenn magukat. Etiópiából, Eritreából és a szudáni Dárfúrból érkező munkavállalóknak segítenek átjutni az izraeli határon. Egyiptomi határőrök szinte minden hónapban lelőnek egy afrikai határsértőt. Az embercsempészeknek általában nem kell következményekkel számolniuk.  
   
Az izraeli rádió jelentésében úgy vélekedett, hogy terroristák vagy drogcsempészek lehettek a határsértők, esetleg munkavállalás céljából akartak az országba bejutni. Egy meg nem nevezett izraeli tisztségviselő elmondta, hogy az Egyiptomba visszamenekülők futás közben eldobták csomagjaikat. A csomagokat átvizsgálják az izraeli hatóságok, hogy fény derüljön az illetők szándékára - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!