Külföld

2010.05.14. 11:59

Az al-Kaida egy francia túsztól származó hangfelvételt tett közzé

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat észak-afrikai szárnya, az közzétett egy hangfelvételt és egy fényképet, amelyekről azt állította, hogy egy áprilisban Nigerben elrabolt francia férfitól származnak - közölte pénteken az iszlamista honlapokat figyelő SITE amerikai központ.

MTI

A felvétel időpontját nem tartalmazó üzenetben a 78 éves túsz Michel Germaneau néven mutatkozik be. Szavait a Francia Köztársaság elnökéhez, Nicolas Sarkozyhoz intézi, és azt kéri, hogy szabadítsák ki.
   
A hangfelvételt kísérő, dátum nélküli fénykép egy tunikába öltözött szakállas idős embert ábrázol, akinek turbán van a fején. Mögötte egy fekete zászlón az Iszlám Magrebi al-Kaida neve szerepel. A fénykép mellett egy személyi igazolvány képe is látható, amelyen a Michel Germaneau név és az 1932-es születési év olvasható. A férfi jelezte, hogy súlyos szívbetegségben szenved, és elfogyott a gyógyszere. Lázra is panaszkodott.
   
Május 6-án az al-Dzsazíra arab televízió idézte a terrorszervezet közleményét, amelyben a csoport vállalta a felelősséget a francia állampolgár elrablásáért. A pénteken közzétett üzenetben az al-Kaida észak-afrikai szárnya túszcserét ajánlott, közölve, hogy a további részleteket majd közvetítő útján adják meg. Franciaország jelezte: mindent megtesz azért, hogy Germaneau mielőbb kiszabaduljon.
   
A francia állampolgárt április 19-én rabolták el egy algériai társával együtt Niger északi részén, a pénteki közleményben az Iszlám Magrebi al-Kaida viszont április 22-re teszi a túszejtés időpontját. Április 29-én nigeri biztonsági források megerősítették, hogy a túszt a Malival szomszédos sivatagban tartják fogva. Az Iszlám Magrebi al-Kaida gyakran ejt túszokat a Niger, Mali és Algéria találkozásánál elterülő nagy sivatagos területen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!