Külföld

2010.02.22. 15:23

Politikai prostitució? Botrány Észak-Rajna-Vesztfáliában

Páratlannak számító politikai botrány tört ki néhány héttel a tartományi parlamenti választások előtt Észak-Rajna-Vesztfáliában.

MTI

A botrány következményeként hétfőn lemondott a tartományban kormányzó Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) főtitkára, az ellenzék pedig politikai prostitúcióról beszélt. 

A hétfőn megjelent Der Spiegel beszámolója szerint kiderült: a helyi CDU 6000 euróért ajánlotta a potenciális szponzoroknak annak lehetőségét, hogy a konzervatív párt közelgő tartományi kongresszusán bizalmas megbeszélést folytassanak Jürgen Rüttgers tartományi miniszterelnökkel.
 
A német hetilap szerint a CDU még az elmúlt héten erről szóló leveleket küldött a párt remélt szponzorainak, 6000 euróért kínálva az említett személyes beszélgetés lehetőségét. A levél azonban más ajánlatokat is tartalmazott, így a többi között 20 ezer euróért kínált úgynevezett "partnercsomagot". Ez magában foglalta annak felajánlását, hogy a potenciális szponzor vállalat a kongresszus idején, illetve területén 15 négyzetméternél nagyobb standot létesítsen, és a standon külön-külön megbeszélést folytathasson Rüttgers kormányfővel, továbbá a helyi kormány minisztereivel. 14 ezer euróért a párt csupán standot kínált, beszélgetési lehetőséget már nem. A levél szerint viszont amennyiben az adott szponzort kielégíti a stand nélküli bizalmas beszélgetés, ezt - azaz Rüttgers miniszterelnököt - 6000 euróért prezentálják számára.

Az ügy órák alatt óriási vihart kavart, és a tartományi kormányfő - aki a helyi CDU vezetője is - elhatárolta magát a történtektől. Hétfőn közzétett nyilatkozatában Rüttgers azt állította, hogy az elmúlt hét végén szerzett tudomást a levélről, és azt azonnal leállította. A történtek nyomán viszont a nap folyamán lemondott Hendrik Wüst, a helyi CDU főtitkára, akit sokan csak "gyalogáldozatnak" tartanak.
   
Az ellenzéki pártok - nemcsak tartományi, de országos szinten is - azonnal hevesen tiltakoztak, elképesztőnek tartva, hogy a CDU politikusait "árusítja". A szociáldemokraták és a Zöldek az ügy kapcsán durva politikai prostitúcióról beszéltek.
   
A lemondott észak-rajna-vesztfáliai konzervatív pártfőtitkár búcsúnyilatkozatában sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy az általa kezdeményezett levél hamis benyomást keltett. Megfigyelők szerint a most kirobbant botránynak mindenképp folytatása lesz.
   
Észak-Rajna-Vesztfáliában május 9-én tartják a parlamenti választásokat, amelyek kimenete meghatározó jelentőségű az országos politika szempontjából is. A helyi CDU kongresszusára márciusban kerül sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!