Külföld

2010.02.24. 12:45

Figyelőrendszerrel akadályoznák meg a közpénzek külföldre menekítését Kínában

Korrupt hivatalnokok külföldre szökését és a közpénzek kimenekítését megelőzendő országos figyelőrendszert hoznának létre Kínában, és a hivatalos utak indokoltságát is fokozottabban ellenőriznék - derült ki egy tárcaközi egyeztetésről kiadott jelentésből, amelyről szerdán számolt be a kínai sajtó.

zaol.hu

A tíz minisztérium képviselőinek részvételével megtartott találkozón a felügyeleti tárca kijelentette, hogy az idei év egyik legfontosabb céljának tekinti a rendszer létrehozását, amely különösen azokat tartaná megfigyelés alatt, akiknek házastársa és gyermeke külföldön él.
   
Az országos korrupciómegelőzési hivatal honlapján közzétett dokumentum nem tér ki részletekre, csak annyiban, hogy a megfelelő osztályok már a konkrét intézkedések kidolgozásán munkálkodnak.
   
2009-ben a Csöcsiang (Zhejiang) tartományhoz tartozó Lucseng (Lucheng) párttitkára, Jang Hsziang-hung (Yang Xianghong) delegáció élén hivatalosan Párizsba utazott, és kint maradt ott élő lányánál. A kommunista párt fegyelmi bizottsága azóta fokozottabb figyelmet fordít a hasonló esetek elkerülésére.
   
Tavaly novemberben a dél-kínai Sencsen (Shenzhen) város kormányzata már kiadott egy olyan helyi rendelkezést, amely szerint azok a vezetők, akiknek a felesége vagy gyermeke tartósan külföldön él, és ott állandó tartózkodási engedéllyel rendelkezik, soha nem lesznek megválaszthatók a helyi pártbizottságokba.
   
A felügyeleti minisztérium a mostani tanácskozáson külön is kitért a külföldi utak ellenőrzésének fontosságára, azok költségvetésének megnyirbálására, a hivatalosnak minősített, de valójában turistautak megakadályozására.
   
A tavalyi évben összesen 33 507 hivatalos csoport, 1,2 millió ember utazott külföldre, 50 százalékkal kevesebb, mint az előző három év átlagában. Ezzel több mint 1,6 milliárd jüant (234 millió dollár) sikerült megtakarítani - derül ki a tárca statisztikájából.
   
A különböző felügyeleti szervek évek óta igyekeznek korlátok közé szorítani a közpénzből finanszírozott külföldi utazásokat, de a helyi vezetők gyakran megtalálják a módját, hogy a szigorítások ellenére, feletteseiket kijátszva engedélyezzék számukra a fontos "kirándulásokat".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!