Külföld

2010.01.06. 16:00

Két rakétatámadás ölt meg több embert Pakisztánban

Két, egymást követő rakétatámadás tucatnyi ember halálát okozta szerdán Pakisztán északnyugati határvidékén - jelentették hírszerzési források és a helyi televíziók.

zaol.hu

Az egyik beszámoló szerint Észak-Vazirisztán fővárosa, Miransah közelében, Szanzaliban csapódtak be egy földerődítménybe a feltehetően amerikai robotrepülőgépekről indított első rakéták. A robbanások hét emberrel végeztek. Valamivel később, amikor a helybeliek hozzáfogtak a holttestek összegyűjtéséhez, újabb rakéták vágódtak közéjük, és további öt vagy hat embert öltek meg.

Pakisztáni hírszerzési források szerint a célpontot Háfiz Gul Bahadur tálib parancsnok használja kiképző központként. Bahadur Afganisztánban a nyolcvanas években a szovjet invázió ellen kezdte a harcot, amelyet most a nemzetközi koalíció ellen folytat kétezer embere élén. Gyakran intéz támadásokat a határ túloldalán kiválasztott célpontok ellen. Ezzel az észak-vazirisztáni vidékkel szemben van az az amerikai támaszpont, ahol a múlt héten egy öngyilkos merénylő hét CIA-ügynökkel végzett, akik hivatalosan meg nem erősített értesülések szerint részt vettek a robotrepülőgépek pakisztáni támadásainak előkészítésében és az adatgyűjtésben.

Január 3-án ugyanezen az Afganisztánnal határos törzsi vidéken három arab származású fegyverest lőttek agyon szintén minden bizonnyal amerikai rakéták. A térség az afganisztáni és pakisztáni tálib harcosok, valamint az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez tartozó terroristák hagyományos menedékhelye.

Forrás: MTI/EFE/AP/AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!