Külföld

2010.01.22. 16:54

Haiti helyzetjelentés: korlátozott sajtó, sátorvárosok, örökbefogadott gyerekek

A haiti kormány felszólította pénteken a földrengés miatt Port-au-Prince-be érkezett külföldi tudósítókat, hogy távozzanak a főváros repülőteréről, ahol berendezkedtek és felállították irodáikat, stúdióika. Pénteken elindult Párizsba az örökbefogadott haiti gyerekek első csoportja, miközben sátorvárosok építése kezdődött vidéken.

MTI/AP

A sajtó ezen túl nem használhatja korlátlanul a várótermeket és a kifutópályát... ki kell ürítenie ezeket a helyeket, hogy visszatérhessen a normális rend - jelentette be a közlekedési minisztérium.
A Toussain Louverture repteret január 12. után elárasztották a külföldi tudósítók. Az intézmény igazgatását az amerikai hadsereg vette át, amely a miniszter kérésére már közölte is az újságírókkal, hogy el kell szállítaniuk a felszereléseiket és a kifutópályán felállított átjátszó állomásaikat. Ezután csak motozást követően léphetnek be, és kísérettel mehetnek csak ki a kifutópályára - hangzik a közlemény. 

Nem tudni, hogy a intézkedés nem annak a következménye-e, hogy csütörtökön a CNN amerikai hírtelevízió egyik tudósítója bement a reptéren felállított amerikai katonai táborba, és  kamerákkal követve magyarázatot követelt az orvosi segélyek szétosztásának lassúságára. Válaszul a kezébe nyomtak egy zsák gyógyszert, amelyet átadott egy kórháznak.

Sátorvárosok épülnek vidéken

A haiti kormány bejelentette pénteken, hogy sátorvárosokat épít vidéken 4-500 ezer fővárosi számára, aki hajlék nélkül maradt a múlt heti földrengés miatt, és azóta az utcákon él.
Az új táborokat olyan helyekre telepítik, ahol már létezik néhány alapvető feltétel az ellátásukra. Az első a hónap végére készülhet el, mert el kell egyengetni a talajt, ki kell építeni a vízellátást és a csatornákat, be kell szerezni és fel kell állítani a sátrakat. Elsődleges az a szempont, hogy megelőzzék járványok terjedését a Port-au-Princ-ben rögtönzött menekülttáborokban nyomorgók között - mondta Fritz Longchamp, az államelnöki iroda vezetője.

Elindult Párizsba az örökbefogadott haiti gyerekek első csoportja

A földrengést megelőzően francia családok által örökbefogadott haiti gyerekek első, 33 fős csoportja útban van Párizsba. Az 1 és 6 év közötti, haiti útlevéllel rendelkező, de abban már francia vezetéknévvel feltüntetett gyerekek helyi idő szerint csütörtökön este indultak Port-au-Prince-ből katonai repülőgépen a Franciaországhoz tartozó Martinique szigetére, ahonnan különgépen péntek este érkeznek Párizsba.
   
A Haitiról a legtöbb gyermeket örökbefogadó Franciaország a következő napokban várhatóan négyszáz árvát vagy olyan gyereket evakuál, akiről lemondtak a szülők, s adoptálási kérelmüket már jóváhagyták mindkét ország illetékes hatóságai.
A több éves örökbefogadási eljárás végére ért francia családok azzal vádolják napok óta a francia tömegtájékoztatási eszközökben a kormányt, hogy nem intézkedett elég gyorsan a gyerekek evakuálása érdekében. Az bonyolult bürokrácia csak akadályozta az indulást, szemben Hollandiával vagy az Egyesült Államokkal, ahova az árvák első ötven fős csoportja már három nappal ezelőtt megérkezett.
   
A France 2 közszolgálati televízió csütörtök esti Envoyé spécial (Kiküldött tudósító) című riportműsora arról számolt be, hogy Haiti fővárosának egyik árvaházban, ahol Franciaországba adoptált gyerekek is éltek, 136-ból 53-an, elsősorban csecsemők vesztették életüket a földrengés következtében. A televízió szerint a dadusok az épen maradt intézményekben sem engedik vissza a gyerekeket az épületekbe, akik napok óta a lakosság nagy részéhez hasonlóan az utcán élnek.
   
Bernard Kouchner külügyminiszter a hét folyamán arról biztosította a közvéleményt, hogy megérti a szülők aggodalmait, s a francia nagykövetség Haitin minden örökbefogadott gyermekkel törődik, akiket az árvaházakból az épen maradt francia gimnáziumba költöztetnek át. 
Ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy "nem lehet őket csak úgy elrabolni", s a szükséges eljárásokat be kell tartani. Párizs egyébként már január 12-én jelezte, hogy az Egyesült Államokhoz, Spanyolországhoz és Belgiumhoz hasonlóan felgyorsítja és megkönnyíti haiti árvák örökbefogadását.
   
A francia hatóságok félelmeit erősíti az ENSZ gyermekalapjának (UNICEF) pénteki bejelentése, miszerint 15 gyermek egyszerűen "eltűnt" kórházakból. A szervezet arra is figyelmeztetett, hogy a természeti katasztrófákat követően a gyermekrabló hálózatok megpróbálják kihasználni az "örökbefogadási piacot".       
Ennek megelőzése végett az UNICEF támogatásával a haiti rendőrség kiskorúak védelmével foglalkozó részlege két napja állandó ellenőrzés alatt tartja a Port-au-Prince-i repülőteret és Haitinak a Dominikai Köztársasággal közös határszakaszait.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!